Hasiči místy přešli do požárního útoku. Stále ale hoří 1000 hektarů lesa

Požár v Českém Švýcarsku

Sedmý den boje s požárem v Českém Švýcarsku

Hasičům v Českém Švýcarsku se na některých místech podařilo přejít do požárního útoku. Zmenšit celkovou plochu požáru se však nepodařilo. Nadále zůstává o rozloze asi dva krát pět kilometrů. Na řadu míst se technika stále nedostane, problematická je například Edmundova soutěska nebo okolí česko-německé hranice. V Hřensku a okolí zasahuje asi 750 hasičů z celé České republiky. Na noc se vystřídají, během noci budou udržovat současné pozice.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Přestože v Česku v noci na sobotu silně pršelo, Hřensku a okolí se vydatné deště vyhnuly. Intenzivní déšť oblast zasáhl zhruba od 15:00 do 15:30, podle mluvčí ale nebyl pro požár rozhodující. „Jsme rádi, že nějaké kapky přišly, ale déšť zatím zásadní průlom nepřinesl,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. V nižších vrstvách podle ní zůstává půda velmi suchá. Hasičům tak především pomáhá to, že nečelí slunečním paprskům, doplnila.

Při hasebním útoku se hasiči dostávají do požářiště blíže k ohniskům, následně prolévají takzvanou hrabanku a popadané stromy, aby zabránili opětovnému vzniku požáru. Podle Götzové zatím nelze vyloučit, že je na některých místech nadále plamenné hoření, v silně zakouřených prostorech se to podle ní špatně posuzuje.

V Hřensku a okolí zasahuje asi 750 hasičů z celé České republiky. Na noc se vystřídají, během noci budou udržovat současné pozice. Práce podle Götzové postupují pomalu, hasiči si musí v požářišti tvořit vlastní cestu, pomocí pil například musí rozřezávat popadané stromy. Práce je velmi fyzicky náročná a hasiči se musí střídat.

Kvůli počasí se do hašení nezapojila původně plánovaná letadla, tři české stroje Antonov a dva švédské letouny Air Tractor zůstaly na letištích, jejich zásah znemožňovala nízká oblačnost. S plameny tak bojovalo sedm českých a slovenských vrtulníků, k pomoci se připojily také čtyři německé vrtulníky.

Podle Víta Rakušana, který na místo dorazil po poledni, vzletu letounů bránila velká oblačnost. Hasiči se tak museli spokojit „jen“ s vrtulníky.

„To, co hasiči předvádějí, je na hranici fyzických sil. Koordinace je výborná. Samozřejmě si přejeme, aby výrazněji zapršelo. V Praze prší více než zde. Současné podmínky přesto docela pomáhají. Pozitivní progres tu vidět je. Víkend by měl posloužit k tomu, aby se hořící plocha začala zmenšovat. Zkrátka chceme přejít z obrany do útoku,“ sdělil ministr vnitra. Podle něj by víkend mohl přinést „definitivní pozitivní progres“. Netroufnul si však odhadnout, kdy by hasiči mohli požár definitivně uhasit.

Při hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko se v sobotu zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který odpoledne spadl ze skály. Vrtulník ho převezl do traumacentra ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Při srážce hasičské cisterny a čtyřkolky se později zranili i dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce, skončili v péči záchranářů. Informovala mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. Další dva hasiči skončili v děčínské nemocnici. Tři hasiči pak utrpěli lehčí zranění.

Tagy:
požár Ústecký kraj České Švýcarsko Hasičský záchranný sbor Česko Vladimír Vlček Hřensko Národní park České Švýcarsko