Sledujte ZÁZNAM: Fiala by měl mluvit se Zemanem. Pověří ho prezident sestavením vlády?

Petr Fiala a Miloš Zeman

Tisková konference Petra Fialy

Prezident Miloš Zeman se v sobotu ve 13 hodin spojí prostřednictvím videokonference s předsedou ODS a kandidátem sněmovní většiny na nového premiéra Petrem Fialou. Právě ten chce hospitalizovaného Zemana informovat o postupu sestavování vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty. Uvítal páteční prezidentovo vyjádření o tom, že je připraven jmenovat ho ministerským předsedou. Tiskovou konferenci po jednání sledujte na stanici CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku.

Zeman řekl z Ústřední vojenské nemocnice v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že s Fialovým jmenováním předsedou nového kabinetu nebude problém. Nynější ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, připomněl. Zeman také uvedl, že udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

Fiala chce prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic nalezli shodu na hlavních programových principech a jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. Vládní koaliční smlouvu podepíšou představitelé pětice stran v pondělí před zahájením ustavující schůze nové Sněmovny. Teprve po jejím skončení podá Babišův nynější kabinet ANO a ČSSD demisi. Zeman jej pak pověří výkonem funkce do jmenování nové vlády.

S Babišem mluvil Zeman telefonicky v pátek. Premiér ho informoval o tom, že pokládá za marné, aby usiloval o pověření sestavit nový kabinet. Demisi své vlády plánuje Babiš odevzdat Zemanovi písemně.

Zeman s Fialou by se měli spojit ve 13 hodin. Tiskovou konferenci po jejich jednání sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku.

Tagy: