Sledujte ŽIVĚ: Jak Česko zvládá obrovský nápor uprchlíků? Odpovídá Vít Rakušan

Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Česko do pátečního rána eviduje 33 tisíc ukrajinských uprchlíků a další neustále přicházejí. V asistenčních centrech po celé zemi se poslední dny eviduje přibližně 10 tisíc Ukrajinců denně. Jak je Česko na tak masivní vlnu uprchlíků připraveno a jak bude posílena základní infrastruktura přes úřady, školy, lékaře atd.? Na to vše bude po jednání Ústředního krizového štábu ve 12 hodin odpovídat ministr vnitra Vít Rakušan. Tiskovou konferenci můžete sledovat živě v tomto článku.

Kvůli masivnímu přílivu ukrajinských uprchlíků platí v Česku od pátku také nouzový stav. Právě ten by měl podle Rakušana úřadům, krajům a samosprávám pomoci, aby mohly pracovat rychleji a dynamičtěji se se vším v co nejkratším čase popraly.

Denně nyní kvůli ruskému napadení Ukrajiny do Česka přichází podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) 5 000 migrantů. Před zhruba měsícem to bylo úhrnné číslo za celý měsíc, uvedl ve čtvrtek po mimořádném jednání vlády. Čísla evidovaných jsou ale vyšší proto, že evidence začala až v tomto týdnu a dostavit se k ní musí už i ti, kteří v zemi jsou. Ke zvládnutí takové vlny jsou nutná opatření, která jsou podle vlády možná jen při nouzovém stavu.

„Využití stávajících běžných nástrojů a oprávnění státu, ale i územních samosprávných celků, nejsou za této situace dostatečná,“ stojí v odůvodnění pro spuštění nouzového stavu.

Válka na Ukrajině, která začala v noci z 23. na 24. února, nebyla úplně nečekaná. Západní zpravodajské složky už od listopadu minulého roku upozorňovaly, že Rusko kumuluje u hranic s Ukrajinou těžkou vojenskou techniku. V průběhu února se pak u linie shromáždilo téměř 200 tisíc vojáků. Přesto mnozí nevěřili, že by Putin skutečně vytáhnul do boje s tak obrovskou silou.

Tagy: