Další potyčka na Václaváku, proti demonstrantům zasahovali i těžkooděnci

Demonstrace na Václavském náměstí

Další potyčka na Václavském náměstí

Zákaz nočního vycházení po 21. hodině nadále platí i na silvestrovský večer. To však nezabránilo odpůrcům vládních opatření a vakcinace uspořádat si demonstraci přímo na pražském Václavském náměstí. Sešlo se zde asi 80 lidí. Policisté se s demonstranty dostali do potyčky, při které zadrželi několik lidí. Akce je navzdory zákazu hlášena až do půlnoci. Policisté ji sice po deváté hodině večer rozpustili, ale na místě stále zůstávají demonstranti.

Silvestrovská noc bývá tradičně bujará. Lidé při ní na půlnoc vychází do ulic měst, aby přivítali nový rok za doprovodu ohňostroje a alkoholu. Letošní silvestr bude v tomto směru kvůli pandemii koronaviru a vládním nařízením o nočním zákazu vycházení výrazně omezenější, protože lidé se od 21:00 nebudou moci vyskytovat venku.

Navzdory opatřením však odpůrci vládních nařízení a vakcinace organizují demonstraci. Ta probíhá od 19:00 přímo v centru Prahy, na Václavském náměstí. Podle policistů bylo na místě asi 80 lidí, které museli upozorňovat na dodržování hygienických opatření. Minimálně jeden muž si odmítal nasadit roušku, kvůli čemuž ho policisté zaklekli a zadrželi.

Následně se do potyčky s policisty dostali i další demonstranti, kteří chtěli pomoci zadrženému muži. Policisté kolem zadrženého muže vytvořili kolečko a ostatní účastníky akce od něj odehnali. Ti následně policisty napadali slovně a zasypali je vulgarismy.

Krátce před 21:00, kdy měl začít platit zákaz nočního vycházení, se demonstranti dostali ještě do jedné potyčky s policií.

Po deváté hodině večer policisté akci oficiálně ukončili, ale zhruba tři desítky lidí zůstaly ještě krátce na místě. Muži zákona je však následně doprovodili do metra a demonstrace tak skončila.

Demonstrantům přitom původně hrozily pokuty, pokud by neskončili před 21:00. „Budeme tohle shromažďování konkrétně řešit podle platných vládních opatření,“ řekla CNN Prima NEWS před zahájením demonstrace tisková mluvčí Policie ČR Violeta Siřišťová.

Na místě byli nejen policisté, ale i záchranáři. Ti si dokonce připravili specializovaný modul zvaný Golem, který využívají v případě zranění většího počtu lidí.

Po vánočních svátcích se Česko 27. prosince přesunulo zpět do 5. stupně systému PES, což znamená i přísný zákaz nočního vycházení. Lidé tak nemohou chodit po ulicích po 21. hodině. Výjimku nedostal ani silvestrovský večer, přestože se během něj řada lidí vydává ven vítat nový rok ohňostrojem či jeho sledováním.

Tagy: