Sledujte Partii s Bartoškem i Kotenem. Lze s ruským agresorem vyjednat mír?

Jedním z častých témat prezidentské kampaně je válka na Ukrajině a případné dosažení míru. I o tom v nedělní Partii diskutovali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její předchůdce – poslanec Lubomír Metnar (za ANO). Ve druhé části se pak uskuteční tradiční velká debata čtyř politiků z různých parlamentních stran. Pořad můžete sledovat od 11 hodin živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Během první hodiny Partie debatovali Jana Černochová a Lubomír Metnar. Předmětem diskuze bude především válka na Ukrajině. Současná ministryně obrany i její předchůdce toto téma rozeberou z vojenského i diplomatického hlediska.

Konflikt, který odstartovala Ruská federace bezprecedentním útokem na Ukrajinu, trvá už skoro rok. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by měl v dohledné době nastat mír nebo alespoň příměří. Rusko totiž nadále bombarduje ukrajinská města a okupuje část území svého západního souseda.

Šéf hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš přitom v případě ukrajinsko-ruského konfliktu často mluví o mírovém vyjednávání. Svého soupeře v prezidentské volbě – armádního generála ve výslužbě Petra Pavla – skrze některé billboardy nepřímo osočuje z toho, že by snad měl jako hlava státu zatáhnout Česko do války.

Prezident však podle Ústavy zavléct stát do války ani nemůže. Mnoho kritiků tak považuje styl Babišovy kampaně za nepřijatelný. Babiš a Pavel si budou moci spor vyříkat již 25. ledna. Oba totiž přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS.

V druhé hodině nedělní Partie pak vystoupí místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, poslankyně a někdejší místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a poslanec a Radek Koten (SPD).

Partii s Černochovou a Metnarem můžete sledovat od 11 hodin živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy: