Sledujte ZÁZNAM tiskové konference vlády: Chystá velké zpřísnění. Co se od pondělí změní?

Adam Vojtěch

Tisková konference po jednání vlády

Konec používání testů jako covidového certifikátu ve čtvrtek navrhne vládě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci COVID-19. Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Plánovaná je na 13. hodinu.

Vojtěch ještě ve čtvrtek ráno o opatřeních mluvil s Anticovid týmem složeným ze zástupců možné budoucí vlády, tedy z koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalice Pirátů se STAN. Od 9 hodin jednala vládní rada pro zdravotní rizika. Kabinet se pak sešel v 11 hodin.

Ministři ANO a ČSSD plánovali zpřísňovat už v pondělí. Na opatřeních se ale vláda neshodla. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že kabinet zvažuje tři modely – ukončení uznávání antigenních testů, bavorský model nebo nejpřísnější rakouský model, kdy se omezuje volný pohyb neočkovaných, tedy takzvaný lockdown neočkovaných.

Ve středu Babiš prohlásil, že se většina vlády kloní k tzv. bavorskému modelu, který ruší uznávání všech testů jako covidového certifikátu. Následně Vojtěch oznámil médiím, že vládě navrhne, aby se od pondělí zpřísnilo právě podle bavorského modelu.

Před pondělním jednáním Vojtěch avizoval, že po dohodě s Anticovid týmem navrhne jen zrušení antigenních testů. Na jednání kabinetu však byla podle ministra debata o tom, zda by to bylo vzhledem ke stavu epidemie dostatečné zpřísnění.

Vláda tak reaguje na zhoršující se epidemii v Česku. Ve středu na státní svátek testy odhalily dalších 14 119 případů nemoci COVID-19. Je to sice o zhruba 8 000 méně než v rekordní úterý, ale více než minulou středu i toto pondělí, kdy byly všední dny. V nemocnicích je podle aktuálních údajů 4 440 lidí s koronavirem, zhruba o 700 více než minulou středu. Oproti začátku tohoto týdne hospitalizovaných mírně ubylo. V těžkém stavu je nyní 15 procent covidových pacientů, konkrétně 663.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Plánovaná je na 13. hodinu. Je však možné, že začne později.

Tagy: