Sledujte ZÁZNAM: Vláda jednala o dalším zpřísnění. Průmysl se zatím nezavře

Tisková konference po jednání o zpřísnění opatření (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Kabinet Andreje Babiše má před sebou další jednání vlády. Na něm by se měli ministři opět bavit ještě o tvrdších opatřeních, než jaká platí dnes. Podle ČSSD je třeba omezit a částečně i uzavřít podniky, jinak současná už tak tvrdá opatření nezaberou a za tři týdny budeme tam, kde jsme nyní. Na jednání se opět řešila i vyšší nemocenská a testování ve firmách.

„V tuto chvíli hrozí, že pokud půjdeme polovičatou cestou, jak platí opatření teď, budeme za tři týdny na číslech dneška. Myslím si, že jsme všichni toho názoru, že musíme udělat lockdown pořádně,“ řekla v pondělí na tiskové konferenci ještě před jednáním vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Omezení ve firmách by mělo fungovat především do té doby, než se podaří zajistit dostatek testů. Do průmyslu by mělo jít i více než tři miliony testů, které byly původně určené pro školství.

Proti uzavření průmyslu se ale dlouhodobě staví ministři ANO. Primárně proti je ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo ministryně financí Alena Schillerová.

Na vládě se bude v souvislosti s tím řešit i povinné testování ve velkých firmách, které se původně mělo rozjet ve středu, zřejmě se ale ještě zpozdí. ČSSD prosazuje, aby se povinné testování rozjelo ve firmách nad 50 zaměstnanců s tím, že dokud se tak nestane, firmy přejdou na sváteční provoz.

Dalším tématem jednání vlády bylo i zvýšení nemocenské pro zaměstnance, kteří se léčí s koronavirem. Vláda schválila navýšení nemocenské ze 60 na 100 procent příjmu po dobu března a dubna. Alternativou je pak 500 korun příspěvek za den v karanténě pro ty, kdo nemají zaměstnanecký poměr.

Opatření má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmu a motivovat lidi k tomu, aby s příznaky zůstali doma či aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény. Náhradu mzdy v prvních dvou týdnech nemoci či karantény vyplácejí pracovníkům zaměstnavatelé. Zvýšené výdaje by si měli odečíst ze sociálních odvodů.

Tagy: