Slunečníkové války u moře. Města brojí proti otravnému fenoménu, turistům zabavují ručníky

Léto přináší do populárních turistických destinací nejen horké dny, ale také „slunečníkové války“. Fenomén, kdy turisté soupeří o nejlepší místa u bazénů či na plážích a zabírají je už od brzkých ranních hodin, se stává problémem. Dokonce vedl k tomu, že řada zemí zavádí speciální opatření.

Slunečníková válka se již vyhrotila v některých regionech Španělska. V letovisku Calpe na pobřeží Costa Blanca proto město zavedlo pokuty až do výše 250 eur pro ty, kteří obsadí místa na pláži už před 9:30 ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Úřady ke kroku přistoupily kvůli stížnostem návštěvníků, kteří po příchodu na pláž nacházeli rozprostřené ručníky a jiné předměty, zatímco jejich majitelé trávili čas jinde. Místní rada proto vyhlásila, že předměty bude policie zabavovat a převážet do městského depa, uvedl web The Independent.

Na Mallorce některé hotely přijaly opatření k omezení obsazování lehátek před snídaní. Například v hotelu Sunprime Pollensa rozmístili cedule se zákazem přivlastňování si lehátek pomocí ručníků nebo jiných předmětů, pokud nejsou využívány. Personál cokoliv z neobsazených lehátek po 8:00 ráno odstraňuje. „Chceme tak zastavit kulturu, ve které jsou obsazena dříve, než budou použita,“ sdělil manažer hotelu Diego Martinez pro deník Majorca Daily Bulletin.

A zasáhnout se na tomto španělském ostrově chystají i úřady, a to prostřednictvím technologií. Podle jejich plánu by na oblíbených plážích Ciutat Jardí, Cala Estància, Can Pere Antoni, Cala Major a Playa de Palma měla fungovat aplikace, přes kterou by se dala lehátka oficiálně rezervovat.

„Tento nástroj bude zahrnovat mapování volných lehátek na každé pláži a ukáže, kde se nacházejí, aby si uživatel mohl vybrat. Budou tam také informace o službách, které pláž nabízí, o její nabídce zábavy (kánoe, šlapadla atd.) i informace týkající se přístupnosti pro osoby se sníženou pohyblivostí,“ informoval web elPeriódico.

Na plážích by měla být také zavedena bezplatná wifi, kamerový systém, který by monitoroval obsazenost, a létat by tam měly i drony zajišťující bezpečnost koupajících. Systém by mohl fungovat už v roce 2025.

Trpělivost došla také Chorvatům. V případě, že si necháte přes noc věci na pláži ve městě Tribunj, druhý den je tam už nejspíše nenajdete. Městští pracovníci je totiž zabaví a odnesou do skladu, kde si je budete moci vyzvednout, a to za vysoký poplatek, který může dosáhnout výše až 260 eur (asi 6 600 korun). Stejně pak dopadnete i ve městě Gradac, tam za obsazování pláží zaplatíte 66 eur. V obou městech se nevyzvednuté věci posílají do psích útulků a nově i do azylových domů. „Místo vyhazování je darujeme, aby byly alespoň trochu užitečné,“ cituje web Dnevnik.hr starostu Gradace Matka Buriće.

Válkami se baví internet

I přesto, že slunečníkové války mnoha lidem znepříjemňují den, internet se jimi baví. Na sociálních sítích se objevují videa zachycující turisty, jak po zpřístupnění bazénu závodí o lehátka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Oblíbené letní destinace přišly i s dalšími sankcemi a pokutami. Na co je třeba si dát pozor?

Tagy: