PŘEHLEDNĚ: Oblíbené letní destinace přišly se sankcemi a pokutami. Na co je třeba si dát pozor?

Rady začínajícím cestovatelům

Nežádoucí projevy turismu

Přebujelý turismus a některé jeho nežádoucí projevy vedly na mnoha místech k zavedení sankcí a poplatků. Na co si je třeba dát pozor, abyste se vyhnuli pokutám?

ŠPANĚLSKO

Španělsko a Baleárské ostrovy čelí nadměrnému cestovnímu ruchu. Aby se vypořádali s neukázněnými turisty, rozhodli se omezit prodej alkoholu. V nejrušnějších letoviscích Baleárských ostrovů se nesmí prodávat v obchodech mezi 21:30 a 8:00. Zákaz se však nevztahuje na bary, restaurace a kluby. Platí v oblastech Llucmajor, Palma a Calvía na Mallorce a Sant Antoni na Ibize. Pokud vás přistihnou při jeho porušení, hrozí vám pokuta od 12 500 do 37 500 Kč.

ČTĚTE TAKÉ: V Turecku uvízlo na 300 českých turistů. Jejich německá cestovní kancelář zkrachovala

Podobná opatření platí i na pevninské Costa Blance, kde za pití alkoholu na pláži můžete dostat pokutu v přepočtu 19 tisíc korun. Kouření je postihováno ještě přísněji, pokuta přesahuje 50 tisíc Kč.

V letoviscích je také zakázán vstup na pláž mezi půlnocí a 7:00 ráno. Za noční koupání, kempování nebo spaní na pláži hrozí pokuta od 16 370 do 30 220 Kč. Vyvarujte se také hraní míčových her mimo vyhrazené prostory, rezervaci míst na pláži pomocí ručníků nebo používání mýdla a šamponu na pláži. I za tyto přestupky můžete dostat nemalé pokuty, informoval deník The Independent.

CHORVATSKO

V Chorvatsku můžete dostat pokutu například za to, že necháte ručník na lehátku přes noc, abyste si zajistili místo na pláži. Sankcionován je také každý, kdo na veřejných prostranstvích pije alkohol nebo se pohybuje mimo vyznačené pláže v plavkách či spodním prádle, uvádí web 24sata.hr.

Od loňského roku platí také zákaz pohybu s kufry na kolečkách v centru Dubrovníku kvůli hluku, na který si stěžovali místní obyvatelé. Pokud se potřebujete dostat do ubytování, musíte kufr nést v ruce nebo si ho za poplatek nechat doručit na adresu. Pokuty za tyto přestupky se zpravidla pohybují v řádu nižších tisíců korun.

ITÁLIE

Řada opatření platí také v Itálii. Při návštěvě Benátek musíte počítat s tím, že pokud plánujete strávit ve městě jen jeden den, zaplatíte vstupné, které v přepočtu činí 123 Kč. Radnice si od toho slibuje větší klid během hlavní turistické sezóny.

Město také omezilo počet osob ve skupinách s průvodcem na maximálně 25. Skupiny nesmí zastavovat v úzkých ulicích, na mostech nebo v průjezdech, informoval server CNN. Používání reproduktorů, které mohou způsobit zmatek a rušení, je rovněž zakázáno.

V Miláně se městská správa rozhodla umírnit noční život zákazem prodeje jídla a nápojů po půlnoci. Pouliční stánky musejí zavřít už v 20:00. Tento zákaz se vztahuje i na typicky italskou pochoutku – zmrzlinu, což vyvolalo rozhořčení veřejnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krásné moře a málo turistů, hlásí reportérka Primy z Černé Hory. Kolik tam stojí oběd či pivo?

Tagy: