Do vesmíru odstartovala tříčlenná rusko-americká posádka. Připojí se k ISS

Americká astronautka Kathleen Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov

Jen několik týdnů před dvacátým výročím nepřetržité lidské přítomnosti ve vesmíru odstartovali z kazašského kosmodromu Bajkonur směrem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tři další astronauti. Novou polovinu posádky ISS budou tvořit americká astronautka Kathleen Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov.

Start z Bajkonuru proběhl úspěšně podle plánu v 7:45 našeho času. Internetový přenos ze startu vysílala ruská kosmická agentura Roskosmos. Let k orbitálnímu komplexu má trvat rekordně krátkou dobu, něco přes tři hodiny.

Kapsle s triem astronautů by podle očekávání měla přistát a spojit se s ISS v 10:52 a asi 12:45 by se měla otevřít a umožnit členům posádky vstoupit na palubu stanice, uvedl web CNN.

Měsíční karanténa před odletem

Trojice astronautů byla kvůli trvající pandemii COVID-19 před odletem přibližně měsíc v karanténě a byla několikrát testována na koronavirus, uvedla před odletem podle agentury DPA mikrobioložka Rubinsová, která se na ISS vydává podruhé.

„Mezinárodní vesmírná stanice je nyní pravděpodobně nejbezpečnějším místem,“ poznamenal Ryžikov s poukazem na současnou pandemii.

Během pobytu na ISS budou účastníci mise provádět vědecké experimenty v oblasti biologie, biotechnologie či fyziky. Na nové kolegy na oběžné dráze ve výšce kolem 400 kilometrů nad povrchem Země čekají ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.

„Vesmírná stanice je oddělena od Země dvacet let,“ uvedl Rubinsová. „Jak se tím liší? Má svůj vlastní biom s vlastními zdroji s lidmi, kteří přilétají a odlétají. Chceme vidět, co s těmito uzavřenými prostředími dělá tak dlouhá separace,“ dodala.

Do vesmíru létají americké i ruské stroje

Ačkoliv astronauti NASA v květnu úspěšně odstartovali z USA na palubě americké lodě SpaceX Endeavour, nadále se také pokračuje ve vesmírných letech na ruských lodích Sojuz, které startují z Ruskem pronajaté části kazašského Bajkonuru.

Lodě Sojuz začaly od roku 2013 létat s posádkami v rychlejším šestihodinovém režimu místo dřívějšího způsobu, při kterém cesta trvala dva dny. Od roku 2018 byl superrychlý tříhodinový režim úspěšně otestován na pěti nákladních lodích Progress.

Tagy: