Šmucler: S rouškami se to přehánělo. Zachrání nás očkování seniorů a promořenost

Cesta ven z pandemie koronaviru bude kombinace očkování seniorů nad 65 let a promoření zbytku populace. Uvedl to prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Šmucler rovněž dodal, že nošení roušek se na řadě míst přehánělo. Jejich nošení podle něj sice má nějakou hodnotu, ale nejedná se o klíčové kritérium při boji proti pandemii.

Šmucler již loni hovořil o tom, že jediná věc, která nás zbaví ohrožení z pandemie koronaviru, je promoření vysoké části populaci. Lékař v pořadu Nový den dodal, že to však bylo v době, kdy ještě svět neměl k dispozici žádné vakcíny. Aktuálně považuje za cestu ven kombinaci promoření a vakcinace. „Teď je to cesta promoření a očkování lidí nad 65 let,“ sdělil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Proočkování dostatečného množství důchodců podle Šmuclera může rozhodnout i o kritickém stavu českých nemocnic, které jsou podle mnohých na pokraji zhroucení. Vzhledem k tomu tak lékař nepovažuje nynější očkování učitelů za dobré. „Neměli bychom teď očkovat učitele, ale dát co nejvíce prvních dávek lidem na 65 let,“ řekl Šmucler v pořadu Nový den.

O nošení roušek prezident České stomatologické komory prohlásil, že se to s ním „přehánělo“. Podle něj sice mají nějakou hodnotu, tudíž mohly trochu pomoci, ale nejde o klíčový faktor. Jedním z nich je dle Šmuclera ochrana seniorů. Roušky navíc lidé musí nosit zejména na ulici či v obchodech, kde je však podle lékaře riziko přenosu výrazně nižší než v práci či v rodinném kruhu.

Velkým problémem podle Šmuclera také je, že boj s pandemií již od začátku v Česku nevede hlavní hygienik. „Bohužel se nsetalo, že by to řídil hygienik. Řídil to buď nějaký epidemiolog nebo politik,“ řekl Šmucler s tím, že na začátku pandemie v tuzemsku, tedy loni v březnu, Česko „nemělo hlavního hygienika, jen jednu paní“. Narážel tím na fakt, že v té době byla hlavní hygieničkou Eva Gottdaldová, která přitom neměla lékařské vzdělání. Tu následně ještě v průběhu března nahradila Jarmila Rážová, která již dostatečné vzdělání má.

Za zcela správný krok naopak Šmucler označil uzavření měst Litovel a Uničov, ke kterému došlo loni na jaře. Obce byly tehdy totiž označeny za epicentrum šíření nákazy. Jejich izolace byla podle Šmuclera sice dobře vyhodnocená. Naopak celorepublikový lockdown Šmucler zkritizoval. „Já bych zasahoval mnohem cíleněji. Jsou okresy, které to mají za sebou, které bych netrápil, například Zlínsko,“ vysvětlil Šmucler s tím, že naopak v jiných okresech, kde se epidemie „rozjíždí“, jsou opatření pro změnu nedostatečná.

Tagy: