Smutek na Hradě: Zemřel zahradník šesti prezidentů. Od Havla se dočkal zvláštní pocty

V neděli 20. listopadu zemřel známý zahradník Pražského hradu Václav Kefurt. Ten se během své dlouholeté kariéry při práci v Královské zahradě potkal s celkem šesti prezidenty a vysloužil si řadu ocenění.

Hrad zažívá smutek. Ve věku 88 let zemřel Václav Kefurt, který v Královské zahradě na Pražském hradě působil od roku 1950 po dobu 45 let. Během té doby se v čele státu vystřídali Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Antonín Novotný, Ludvík Svoboda, Gustav Husák a Václav Havel.

Když zahradník ve své funkci končil, tak si ho Havel pozval na návštěvu. „V devět ráno jsem měl být u dveří královské zahrady. Ředitel hospodářské správy mě přivedl k panu prezidentovi, abych s ním posnídal. Pohostili mě a pan Havel mi poděkoval za celoživotní práci, kterou jsem pro zahradu udělal. Byla to úžasná pocta,“ citoval Kefurta web Paměti národa.

Kefurt se účastnil řady mezinárodních výstav a soutěží, kde úspěšně reprezentoval zahrady Pražského hradu a získal 280 medailí. Proslul zejména pěstováním bonsají a sukulentů.

Krádež sbírky

Poslední rozloučení s oblíbeným zahradníkem se uspořádá 28. listopadu ve 14 hodin v kostele u Jákobova Žebříku na Praze 8. „Máme neutuchající naději, že se s ním později shledáme v nebeské zahradě plné zářivých bonsají,“ stojí ve smutečním oznámení rodiny.

Posted by Václav Wiesner on Thursday, November 24, 2022

Narodil se 22. října 1934 do zemědělské rodiny. Na Hradě působil od svých 16 let, po odchodu do důchodu v práci a koníčku pokračoval na své zahradě v pražské Tróji. Odtud mu v roce 2009 odcizili 90 kusů okrasných rostlin v hodnotě 1,5 milionu korun, informoval tehdy web iDnes.cz.

Kefurt zemřel v neděli 20. listopadu. Příčinu úmrtí jeho blízcí neuvedli.

Tagy: