Smutný osud letu 93. Lidé se postavili teroristům a zachránili Kapitol, sami zemřeli

Dopoledne 11. září 2001 unesli teroristé celkem čtyři letadla. Zatímco se třemi letouny útočníci narazili do plánovaných cílů, příběh čtvrtého letu 93 se pro únosce zkomplikoval. Cestující se totiž na palubě dozvěděli o jejich úmyslu a pokusili se je přemoci. Nakonec se stroj roztříštil o pole Pensylvánie. Záchrana Kapitolu byla vykoupena smrtí všech pasažérů.

Obloha nad letištěm v Newarku je jasná. Dnes bude dobrá viditelnost, tuší pilot letu 93, který má v osm hodin dopoledne odletět z New Jersey do San Francisca. Jenže na ranveji je přetlak a na povolení se musí přes 40 minut čekat.

Většině pasažérů letu United Airlines 93 na palubě Boeingu 757-222 to ale nevadí. To ráno je v letadle jen 37 cestujících a sedm členů posádky. A tak si užívají pohodlí a starostlivost personálu. Jen čtyři lidé jsou nervózní. Tři Saúdští Arabové a jeden Libanonec. Teroristé. Ti jediní vědí, že letadlo, ve kterém sedí, už do San Francisca nikdy nedoletí. Vede je vyškolený pilot Zijád Džarráh, který má sedadlo 1B. Na stejném místě v úplně jiném letadle sedí i terorista Haní Handžúr, který později narazí s letem American Airlines 77 do Pentagonu.

Oddalovaný únos

V 8:42 let 93 opouští letiště v Newarku. Po deváté hodině už pilot vystoupá s letadlem do dostatečné výšky a cestující si mohou odepnout pásy. Letušky pak začínají pasažéry obsluhovat. Nikdo z nich nemá ani ponětí, že dvě jiná letadla unesená teroristy už narazila do mrakodrapů Světového obchodního centra. Piloti letu 93 se o tragédii dozvědí krátce před půl desátou díky systému ACARS, který umožňuje textově spojit piloty letadel s kontrolní věží. Příliš ale nevědí, co si o tom mají myslet.

Únos letu 93 se od ostatních únosů provedených v ten den liší. Zatímco v letadlech, které narazily do Dvojčat či Pentagonu, bylo vždy pět útočníků, v Newarku na palubu nastoupili jen čtyři. Zdaleka nejdéle také otálejí s únosem. V 9:28 hrozivé drama započne.

Dochází k šokujícímu odhalení. Čtyři únosci se zvedají ze sedadel. Jeden z nich si na sebe přidělal falešnou bombu a začíná pasažérům vyhrožovat. Útočníci zraní letušku a dobývají se do kabiny. Násilím vniknou k pilotům, které pravděpodobně zavraždí. Při potyčce zachytí řídící věž rádiové spojení z letounu, a na zemi tak poprvé začínají tušit, že je něco špatně i s letem 93.

Terorista Džarráh se ujímá pilotování letadla, které se během střetu s piloty propadlo o zhruba dvě stě metrů. Ostatní útočníci mezitím zaženou cestující do zadní části letadla. Letoun se odklání od původního kurzu a vydá se směrem k Washingtonu. Teroristé totiž chtějí se strojem narazit nejspíše do Kapitolu, možná, že i do Bílého domu. Prezident George Bush je ale tou dobou na Floridě.

Už v 9:30 se první pasažér odhodlá zavolat někomu na zemi. V průběhu letu se celkem 12 lidem podaří provést úspěšný hovor. Vystrašení cestující svým blízkým popisují horor na palubě a naléhají na ně, aby informace předali úřadům. Příbuzní rukojmím na palubě zase řeknou o tragických nárazech do Světového obchodního centra.

Povstání

Tehdy to lidem na palubě letu 93 dojde. Teroristé nechtějí výkupné. A nechtějí s letadlem ani přistát. Cestující pochopí, že musí jednat, jinak zemřou. Zorganizují odvážnou skupinu vzbouřenců, která se má pokusit teroristy přemoci. Jeden z nich je pravděpodobně pilot, který by se mohl pokusit s Boeingem později přistát. Lidé se ještě po telefonu naposledy rozloučí se svými blízkými. Pak v 9:57 rozehrají zoufalou partii.

V tu chvíli už cestující na palubě zřejmě tuší, že je bomba, kterou má jeden terorista na těle, falešná. Atrapy se proto nezaleknou a na teroristu zaútočí. Dost možná ho i umlátí. Nejméně dva další útočníci se ale zabarikádují v pilotní kabině. Kdyby tak dlouho neváhali s únosem, zřejmě by tou dobu už narazili do Kapitolu. K cíli jim ale zbývá pravděpodobně přes 20 minut.

Cestující se snaží vyrazit dveře kabiny. Zní křik a tříštění skla. Teroristický pilot Džarráh manévruje s letadlem ze strany na stranu a nahoru, dolů, aby pasažéry povalil. Vchod k pilotům už je skoro celý rozmlácený. Hrdinní cestující se každou chvílí dostanou dovnitř.

„Alláh je velký,“ zní sborově z pilotní kabiny. „Takže takhle se to stane?“ ptá se posléze pilot druhého teroristy. „Mám to strhnout dolů?“ dodá.

„Ano, strhni,“ odvětí útočník.

Pasažéři se zřejmě na poslední chvíli dostanou do kabiny a snaží se Džarráha odtáhnout od kniplu. Jejich snaha je ale marná. Čumák Boeingu letí k zemi a svět kolem se točí. Tři minuty po desáté se letadlo v rychlosti přes 900 kilometrů v hodině roztříští o pole v Pensylvánii. Všichni lidé na palubě jsou okamžitě mrtví.