Snímky švýcarského superfanouška Loutenbacha sdílel i starosta Londýna Khan

Švýcarská média ho označuji za superfanouška. On sám se pokládá sice za skalního, ale skromného podporovatele národního týmu. Osmadvacetiletý Luca Loutenbach hrál hlavní roli v pondělním utkání fotbalového Eura 2021 mezi „jeho“ Švýcarskem a mistry světa z Francie. Aspoň na televizních obrazovkách a následně na sociálních sítích.

Po historickém vítězství nad Francií se fotografie Luky Loutenbacha šířily rychlostí blesku. Ať v poloze smutné, když jeho krajané ještě pár minut před koncem 90minutové hrací doby prohrávali 1:3, tak i v poloze extáze. Poté, co v 90. minutě Mario Gavranovič vyrovnal a osmifinále mezi největším favoritem na zlato a outsiderem „poslal“ do prodloužení.

„Byl to neuvěřitelný pocit,“ citoval muže z kantonu Jura na severovýchodě Šýcarska u hranic s Francií tamní deník 20 Minuten (20 minut).

Jaké emoce, jaké drama. Zápas mezi Švýcarskem a Francií byl dokonalou horskou dráhou emocí. Deset minut před koncem se zdálo být jasné, že favorit mistrovství Evropy Francie vede 3:1 a že Švýcarsko i přes dobrý výkon opět přijde o postup do čtvrtfinále. Kameraman se snažil zachytit pocity švýcarského fanouška v 89. minutě za stavu 2:3 z pohledu švýcarské reprezentace, které se v alpské zemi přizdívá „Nati“. Záběr zřejmě vystihoval všechny švýcarské fanoušky v onen okamžik, ukázal ho zoufalého, úpěnlivého, lomícího rukama a nespokojeného se svým osudem.

Pak ale Mario Gavranovič v 90. minutě vstřelil vyrovnávací gól, který platil, a začíná prodloužení. A superfanoušek Loutenbach už není k zastavení. Když se na něj kameraman znovu zaměřil, sundal si tričko a předvedl, jak vypadá bezmezná radost. Ještě před koncem zápasu se jeho fotografie staly hitem internetu a sociálních sítí. Sdílel je dokonce i londýnský starosta Sadiq Khan.

Nejlepší den v historii švýcarského fotbalu

Během zbývající části prodloužení a následného penaltového rozstřelu dostal Loutenbach nespočet zpráv, uvedl nejčtenější švýcarský deník Blick. „Myslím, že mi napsal každý, koho znám. Jsem ohromen reakcí,“ poznamenal Loutenbach. Protože během zápasu v rumunské Bukurešti neměl mobilní signál, upozornili ho na jeho světovou proslulost okolostojící fanoušci s telefony v rukách.

„Byl to neuvěřitelný pocit,“ přiznal později Loutenbach a vyznal se se svou radostí: „Zápas s Francií byl nejlepším dnem v historii švýcarského fotbalu. Jde o vyvrcholení dlouholeté tvrdé práce Švýcarské fotbalové asociace, trenéra Vladimira Petkoviče a celého týmu.”

Program ME 29. června

Osmifinále

18:00 hodin, Anglie–Německo
21:00 hodin, Švédsko–Ukrajina

Kompletní rozpis

Cesta do Bukurešti byla jeho padesátou za „Nati“, aby své reprezentanty mohl sledovat přímo v akci na místě. Sám je amatérským hráčem klubu FC Rebeuvelier, který hraje pátou ligu v kantonu Jura a pracuje jako sportovní novinář na volné noze pro regionální noviny Quotidien jurassien.

Loutenbach popsal, že přímo v hledišti fandil švýcarskému týmu během kvalifikace na tento šampionát Evropy a pak při dvou zápasech základní skupiny proti Walesu a Turecku, kdy vyrazil do 3500 kilometrů vzdušnou čarou vzdáleného ázerbájdžánského Baku.

Tam, kde se v sobotu 3. července česká reprezentace ve čtvrtfinále s Dánskem.

Tagy:
radost Londýn Francie Evropa Švýcarsko smutek sociální sítě fanoušek fotbal osmifinále Sadiq Khan EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale sportovní soutěž Jura Mistrovství Evropy ve fotbale FC Steaua București