Snížení DPH ušetří státní kase, tvrdí Stanjura. Zdraží léky i knihy, kontruje opozice

Vláda chystá změny v systému daně z přidané hodnoty. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve naznačoval, že by kvůli zjednodušení preferoval sloučení dvou snížených sazeb do jedné. Podle šéfa státní kasy by mohla nově být 13 nebo 14 %. Opozice i ekonomové ale varují, že by to přineslo zdražení. A to například u léků, knih nebo vodného a stočného.

Základní 21% a dvě snížené ve výši 15 a 10 %. To jsou sazby daní z přidané hodnoty, které platí aktuálně. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by ale chtěl dvě nižší sazby sloučit, a to někde uprostřed. Od změny si ministr kromě zjednodušení systému slibuje i zlevnění zboží a služeb, které nyní spadá do 15% sazby. Tedy například potraviny. A naplnit by se mohla i státní kasa.

„Pokud bychom při této úpravě chtěli zachovat neutrální dopad na státní rozpočet, bavíme se o jedné snížené sazbě na úrovni 13 až 14 %. Logicky by tak zboží a služby v 15% sazbě zlevnily a celkový dopad na občany by byl neutrální,“ řekl ministr financí a 1. místopředseda strany Stanjura.

To ale rozporuje ekonom Lukáš Kovanda. Zboží a služby v 10% sazbě podle něj okamžitě zdraží, a ty v sazbě 15 % pak podle něj nezlevní. Obchodníci si totiž prý jen zvýší marže. „Vlastně i zkušenost z Německa ukazuje, že si nějakou dobu navyšují marže, mastí kapsu. Je to maskované zvýšení daní, protože vláda slíbila, že daně zvyšovat nebude,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Opozice nápad nepodporuje

Na zavedení jedné snížené sazby panuje v koalici shoda. Všichni ale zdůrazňují, že se ještě jedná o různých variantách. „Na stole je, abychom probrali všechny ty komodity, které jsou v jednotlivých úrovních sazeb,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu a místopředseda strany TOP 09 Jan Jakob. „Za Piráty je priorita, aby v té nižší sazbě byly ty základní potraviny a zejména aby tam přibyly ovoce a zelenina. Protože nedává smysl, aby naši občané jezdili nakupovat polské ovoce a zeleninu,“ komentoval možnou změnu předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Opozici se ale už teď úvahy kabinetu nelíbí a varuje, že jde o nepřijatelné zdražování v ekonomicky složité době. „Miliony občanů nemají peníze na základní životní potřeby. A místo, aby jim Fialova vláda pomohla, tak jim chtějí ještě zdražit vodné a stočné, léky, knihy, pivo,“ vypočetl situaci Tomio Okamura (SPD).

O změnách by pak vláda chtěla mít jasno do konce února. Pokud by ke sjednocení nižší sazby DPH opravdu došlo, do státního rozpočtu by to podle ekonoma Radima Dohnala mohlo přinést mezi 5 a 15 miliardami korun za rok.

Tagy: