Soběstačnost Česka? Řetězce tu mají Divoký západ. Jinde jsou chytřejší, říká europoslanec

Průzkum ukázal, co nejčastěji Češi v Polsku nakupují

360° 16.8.2023

U potravinových položek, ve kterých nejsme soběstační, musí spotřebitelé vytáhnout víc peněz z peněženek, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Martin Hlaváček (ANO). Obchodní řetězce u nás podle něj mají Divoký západ. Například do Polska prý dodávají stejná jablka za nižší ceny.

U položek, které jsme schopni produkovat, je dopad na inflaci zcela jiný, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Hlaváček. „U položek, kde nemáme dostatečnou produkci, musí naši spotřebitelé vytáhnout kvůli obchodním řetězcům stále víc peněz ze svých peněženek,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předražené řetězce dostaly od Čechů facku, míní Křeček. Po nákupech v Polsku má další radu

Problémem je podle něj způsob, jakým se u nás rozdělují dotace. „Chytřejší země ten balík peněz z Evropy rozdělují tam, kde potraviny produkují, zatímco naše vláda spíše upřednostňuje zemědělce a producenty, kteří žádné potraviny neprodukují,“ uvedl Hlaváček s tím, že se pak nesmíme divit, že tu obchodní řetězce mají v podstatě Divoký západ.

Čeští spotřebitelé podle něj domácí produkci preferují. „Je ale otázka za kolik. Proč jsou v Polsku jablka stejnými řetězci dodávána za nižší ceny než u nás? Proč mohou mít marži, která je uspokojí, ale u nás musí být dvojnásobná? Máme vládu, která miluje obchodní řetězce, chová se k nim v rukavičkách,“ sdělil Hlaváček s tím, že se zdá, že někdo úmyslně podkopává preferenci spotřebitelů proti českým producentům.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) vedle toho ale podotkl, že řetězce se pouze chovají tržně. „Obchodní řetězce jsou soukromé firmy, chovají se tržně. S vládou nemají nic společného,“ zdůraznil.

Tagy: