Soukromá divadla OSVČ nedostala příspěvek. Zeman slíbil, že to bude řešit, uvedl David

Michal David

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne přijal v Lánech zpěváka a skladatele Michala Davida společně s producentem a majitelem Divadla Broadway Oldřichem Lichtenbergem. David v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS uvedl, že soukromá divadla OSVČ nedostala žádný příspěvek z programu COVID kultura 1. Zeman jim slíbil, že to bude řešit.

„Pana prezidenta jsme přišli poinformovat o současném stavu soukromého kulturního sektoru, zvláště soukromých divadel OSVČ, které jsou ve velké nevýhodě oproti divadlům, které dostávají státní dotace, nebo soukromým, které také dotace dostávají,“ vysvětlil důvod návštěvy Michal David.

Podle něj prezidentovi poskytli informace, které předtím neměl. „Myslím, že spoustu věcí, které jsme mu říkali, nevěděl a byl z nich velmi překvapen. Například v první vlně COVID kultura 1 pan ministr kultury Zaorálek dostal miliardu a sedmdesát milionů, které porozdával po různu, akorát my jsme z toho nedostali vůbec nic,“ uvedl zpěvák s tím, že soukromý sektor přispívá každoročně do státní pokladny zhruba 50 miliardami korun.

„Takže jsme si říkali, že by to měl vědět. Informovali jsme ho o tom, že to není úplně v pořádku, že to je nerovný boj,“ podotkl David.

Podle něj Zeman slíbil, že tuto věc bude řešit. „Za prvé víme, že je tu teď COVID kultura 2, o kterou se zasloužil hlavně ministr průmyslu Karel Havlíček, kterému moc děkujeme, nikoliv ministr kultury. Pan prezident nám přislíbil, že se na celou věc podívá a že ji bude řešit,“ dodal Michal David.

Tagy: