Ledovka komplikuje dopravu. Silničáři uzavřeli pro kamiony hlavní tah z Tanvaldu do Polska

Ilustrační foto

Česko pokrývá ledovka

Kvůli špatné aktuální sjízdnosti cest a předpovědi silné ledovky uzavřeli silničáři ve 20:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní auta tudy projedou. Uzavírka bude platit do čtvrtečních 09:00, podle počasí se to ale může změnit, informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má vozovky v Libereckém kraji na starosti.

V návaznosti na toto opatření už bylo podle Svobody aktivováno veškeré dopravní značení. „Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ zdůraznil Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Silné sněžení ochromilo Německo: Ledovka na silnicích, stovky zrušených letů a zavřené školy

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uváznutý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Značky motoristé mohou vidět na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou a intenzivním sněžením, která platí až do čtvrtečního dopoledne. Sněžení bude od jihozápadu přecházet v mrznoucí déšť, k ránu pak bude od severozápadu déšť přecházet opět ve sněžení. V noci by měly teploty v Libereckém kraji klesnout maximálně k minus třem stupňům Celsia, na horách může být až minus šest. Na hlavních tazích v kraji jsou většinou zbytky rozbředlého sněhu a silnice jsou sjízdné. Silničáři radí opatrnost, klouzat může i hlavní tah I/35 z Liberce na Prahu. Žádné nehody ale podle policie kolem 20:30 hlášeny nebyly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Těžká havárie na D8. Převrátil se kamion plný krav, část zvířat uhynula. Doprava stojí

Tagy:
počasí Polsko nehody Harrachov Tanvald doprava zima nákladní auta ledovka špatná sjízdnost