Výborný ostře zkritizoval SPD. Návrh hnutí by stál zemědělce 40 miliard ročně, varuje ministr

SPD chce zrušit společnou zemědělskou politiku.

SPD chce zrušit dotace pro zemědělce

Po protestech zemědělců, kterým se kromě jiného nelíbil systém evropských zemědělských dotací, včetně těch českých, se do problému vložilo i hnutí SPD. Ve svém programu do eurovoleb přišlo s plánem všechny zemědělské dotace zrušit. 
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) je ale proti. Zemědělci by podle něj ročně přišli o desítky miliard korun. Návrh nepodporují ani další parlamentní strany. Byly by však například pro změnu systému rozdělování.

Společná zemědělská politika má zajistit produkci potravin, jejich export, rozvoj zemědělství a také venkova. Rozpočet EU na ni vyhrazuje skoro třetinu prostředků, její fungování stojí každý den každého obyvatele unie v přepočtu sedm korun. Pro zástupce SPD je ovšem trnem v oku.

ČTĚTE TAKÉ: Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček

„Je to sada regulací, které farmářům říkají, jak mají, kdy smějí a s čím smějí hospodařit, obdělávat pole a sklízet. A výměnou za to nabízejí dotace. My chceme výhledově celou SZP zrušit,“ vysvětloval CNN Prima NEWS kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD). „Je potřeba všem zemědělcům v Česku říct, že SPD navrhuje, aby přišli ročně o 40 miliard korun,“ varuje ministr zemědělství Výborný. „Dotace je něco, co zemědělcům škodí. Vadí jim, že jsou obří dotace v západní Evropě a kdyby neměl nikdo nic, tak je to pro ně nejlepší,“ trvá na svém Mach.

A co na nápad říkají samotní zemědělci? Majitel středně velké farmy Ondřej Bačina tvrdí, že dotace pokřivily trh. To, že by se ovšem všechny škrtly, si nedokáže představit. „Kdyby chtěl někdo zrušit SZP, tak pouze jednotně v Evropě. Nedokážu si ale představit, že by to prošlo přes Francii, Německo nebo Poláky,“ uvedl Bačina.

I další strany mají o společné zemědělské politice pochybnosti. Třeba Piráti ji rušit úplně nechtějí, požadují ovšem, aby většina dotací nechodila velkým agroholdingům. „Rádi bychom, aby byli podporováni drobní zemědělci, kteří na své půdě hospodaří udržitelným způsobem, který neničí krajinu, nezpůsobuje erozi,“ nechal se slyšet pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

„Budeme razantně vystupovat proti zelenému fanatismu a věcem jako omezování chovů, zavádění emisí u krav, rozšiřování emisních povolenek,“ uvedl europoslanec Martin Hlaváček (nestr. za ANO). Hnutí STAN vedle toho vstupuje do eurovoleb s cílem zajistit větší potravinovou soběstačnost a bezpečnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český trh se plní moukou z Ukrajiny. Je výrazně levnější, zemědělci žádají omezení

Tagy: