Záběry z bojů: Ukrajinští výsadkáři připravili mazanou léčku. Okupanti udělali fatální chybu

Ukrajinci odrazili další útok ruských jednotek u Marjinky. Okupanti se totiž poblíž tohoto vybombardovaného doněckého města chytili do pasti, kterou připravila 79. vzdušná výsadková brigáda. Ta se rovněž na sociálních sítích pochlubila záběry, na nichž je protiúder i následný úprk okupantů vidět. Okolnosti vzniku videa není možné během válečného konfliktu nezávisle ověřit.

„Pokračujeme v odrážení nepřátelských útoků poblíž Marjinky. Nepřítel se již druhý den v řadě pokusil s pěšími silami proplížit k pozicím jedné z našich jednotek, poté chtěl ostře zaútočit. Ukrajinský letecký průzkum ale včas tento postup zaznamenal,“ uvedla ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda ve svém prohlášení.

Obávaná jednotka na okupanty připravila léčku. Velitel 79. brigády nechal ruské jednotky postoupit až na konec lesa do otevřené krajiny – tedy výhodné pozice pro ukrajinské obránce. Poté nařídil protiúder.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové „udrželi“ Cherson aspoň na papíře. V Moskvě se prodávají atlasy s novými hranicemi

„Když nepřátelská pěchota vstoupila na předem určené místo, zahájili na ni výsadkáři cílenou palbu z granátometů a kulometů. Okupanti utrpěli četné ztráty a dali se na útěk. Odhodili zbraně a opustili zraněné spolubojovníky,“ popsala 79. výsadková brigáda. Pochvalu si vysloužila i od ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil, který sdílel záběry z úderu. Na videu je skutečně vidět drtivý ukrajinský úder na ruské okupanty, kteří před palbou nakonec uprchli.

Marjinka se nachází v Doněcké oblasti západně od stejnojmenného hlavního města tohoto regionu a leží prakticky přímo na frontové linii. Je jedním z nejvíce zničených ukrajinských měst. Někteří ukrajinští představitelé na základě leteckých snímků dokonce konstatovali, že Marjinka už prakticky neexistuje.

Záběry z městečka, které mělo před válkou asi 10 tisíc obyvatel, připomínají dobové fotografie Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců prakticky celou vybombardovalo.

Podle analytických webů Rusové nyní kontrolují více než polovinu Marjinky. Z videí, která kolují po sociálních sítích, je patrné, že okupanti uplatňují taktiku totální destrukce. Pomocí dělostřelectva, tanků a dalších kusů těžké techniky bezmyšlenkovitě srovnávají se zemí všechny budovy, v nichž se mohou nacházet ukrajinští vojáci nebo civilisté.

Zprávy o této bezohledné taktice se ve veřejném prostoru objevovaly již v polovině prosince. 79. brigáda je jednou z ukrajinských jednotek, která ruskému vojenskému tlaku v tomto městě nadále odhodlaně vzdoruje.

Tagy: