Lidé do exekucí padají i vlastní naivitou, řekl Výborný. Milostivé léto už pomáhá

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný

K věci (907)

Lidé v exekuci mohou v září v rámci akce Milostivé léto žádat o oddlužení. Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný, který je spoluautorem iniciativy, v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že řada občanů do dluhové pasti spadla i kvůli vlastní naivitě.

Podle Výborného je o využití právě probíhajícího Milostivého léta velký zájem. „Jsou to až stovky telefonátů denně,“ sdělil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. Následně připomněl výsledky stejné iniciativy loni. „V prvním kole jsme zaznamenali více než 60 tisíc řízení, která byla ukončena. Věřitelům se vrátily dlužné jistiny, například u Dopravního podniku hlavního města Prahy došlo jednorázově k vrácení 15 milionů korun, u Všeobecné zdravotní pojišťovny to bylo bezmála 200 milionů korun,“ popsal Výborný.

Minulý rok se exekuce týkaly kolem 450 tisíc obyvatel. Jen během prvního letošního kvartálu toto číslo vzrostlo o 11 procent. „Milostivé léto ovšem neřeší nové exekuce, ale ty, které byly zahájeny do 28. 10. 2021. Milostivým létem tedy nemáme šanci pomoct lidem, kteří upadnou do exekucí dnes,“ připomněl Výborný.

Důvodů, proč se lidé do exekuce dostanou, je podle něj několik. „U části z nich je to určitá forma naivity, se kterou přistupují k finanční gramotnosti a tomu, jak zvládat vlastní život, pro jiné to jsou důsledky podnikání a u dalších bohužel nárůst životních nákladů,“ sdělil Výborný. „Proto vláda představila sérii opatření, kterými tomu chceme zabránit,“ podotkl.

Řešení by mohlo být i nadnárodní. V pátek o něm bude jednat Rada ministrů EU. „Bohužel jsem si téměř jist, že pokud se ministru Síkelovy podaří nalézt celoevropské řešení, nebude stačit pro potřeby domácností a firem,“ uvažoval Výborný.

Vláda proto podle něj hodlá přijít i s národním opatření. „Není možné, aby byly zálohy na energie násobně vyšší, než je standard. Ceny musíme zkrotit,“ dodal. Zastropování Výborný považuje za nevyhnutelné.

Tagy: