Spor o očkování dcery skončil u soudu. Roli hraje i názor dítěte, upozorňuje advokátka

Rozvedení manželé se neshodli na tom, jestli mají nechat svou nezletilou dceru očkovat proti covidu. Případ skončil až u soudu, který rozhodl ve prospěch vakcinace. Ta je podle něj v nejlepším zájmu dítěte. Podle advokátky Evy Ondřejové soudci každý případ zkoumají individuálně a dokonce berou v potaz i názor dítěte. To potvrzuje i soudní rozhodnutí v tomto sporu. Devítiletá dívka totiž u soudu řekla, že by se ráda naočkovat nechala.

Otec lékař, matka lékařka. Přesto dva zcela odlišné názory na očkování devítileté dcery proti covidu. Otec byl pro, matka proti. Spor rozvedených rodičů skončil až u soudu, který dal za pravdu otci. Očkovat proti covidu lze dceru ihned bez ohledu na odvolání. Na případ upozornil deník Blesk

Přispěl k tomu zřejmě i názor devítileté dívky, která řekla, že by se očkovat nechala ráda. „Soud nemůže rozhodnout od stolu, aniž by zkoumal každý jednotlivý případ. To například znamená zájem dítěte, jeho zdravotní stav, zájem obou rodičů, ale i jaký je názor dítěte,“ upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS advokátka Eva Ondřejová.

Devítiletá dívka je v současné době v péči otce. „Nejsem žádný antivaxer. Když jsem měla dceru v péči, podstoupila jsem s ní všechna povinná očkování a zaplatila i ta dobrovolná,“ řekla Blesku matka Simona Vaňková.

Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové se při očkování souhlas druhého rodiče obvykle nezjišťuje. „Většinou s dítětem přichází jeden ze zákonných zástupců. My to bereme jako souhlas s vakcinací, řádně poučíme a není-li nám dopředu znám nesouhlas zákonného zástupce, nejsme povinni ho zjišťovat,“ vysvětlila.

Dětská lékařka dodala, že pokud jeden ze zákonných zástupců dítěte nesouhlasí, není možné vakcinaci provést. „Je potom potřeba rodičům doporučit, aby došlo ke shodě, případně obrátit se na soud, jako tomu bylo v tomto případě. Musíme také znát zájem nezletilce na základě soudního rozhodnutí, respektive soud rozhoduje v zájmu dítěte. Myslím si, že je velmi správně konstatování, aby se vše řešilo s ohledem na zájmy dítěte,“ míní Cabrnochová.

Tagy: