Spory Ruska a Izraele se vyostřují. Chystá Jeruzalém odvetu za napadení svých letounů?

Izraelský mobilní systém protivzdušné obrany Iron Dome v akci

Válka na Ukrajině (17.5.2022 9:00)

Začalo to výroky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o „židovském původu Adolfa Hitlera“. Nyní se zdá, že Rusko dalo Izraeli další důvod k podpoře Ukrajiny. Podle izraelských médií totiž ruská armáda v Sýrii poprvé předvedla náznak bezletové zóny a zaútočila proti izraelským letadlům. I kvůli zhoršujícím se vztahům s Moskvou Jeruzalém čím dál více zvažuje vojenskou pomoc Ukrajině.

Moderní protitankové a protilodní rakety či proslulý mobilní systém protivzdušné obrany s názvem Iron Dome. Mohly by se tyto zbraně dostat do rukou ukrajinské armády? Moskva svými provokacemi nadále riskuje zintenzivnění izraelské pomoci Ukrajině.

Diplomatické spory Izraele a Ruska se táhnou již několik týdnů. Způsobila je především prohlášení ruské propagandy o výskytu nacismu na Ukrajině. Pomyslnou červenou linii překročil začátkem května Sergej Lavrov, když prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má stejně jako Adolf Hitler v sobě židovskou krev a že největší antisemité jsou samotní Židé.

Od té doby se v médiích šířily zprávy o změnách izraelského postoje k válce na Ukrajině. Za pouhou náhodu se také nedalo považovat prohlášení estonské ministryně zahraničí Evy-Marie Liimetsové, která v rozhovoru pro The Jerusalem Post popřela, že by Jeruzalém zakazoval pobaltským státům posílat na Ukrajinu zbraně izraelské výroby.

Bude stačit Putinova omluva?

Situace dokonce došla tak daleko, že se za Lavrovovy výroky omluvil přímo ruský prezident Vladimir Putin, a to během telefonického hovoru s izraelským premiérem Naftalim Benettem. Zdá se ale, že nyní Moskva do pomyslného vosího hnízda píchla ještě razantněji.

Izraelský televizní kanál 13 oznámil, že při pátečním izraelském útoku v syrské provincii Hamá Rusové vypálili na izraelská letadla rakety S-300. Izraelská vláda ani armáda to zatím nepotvrdily. Pokud se tyto zprávy zakládají na skutečnosti, znamenalo by to bezpochyby zásadní obrat izraelského postoje k Ukrajině.

Zatím „pouze“ vesty a helmy

Jeruzalém dosud na Ukrajinu poslal polní nemocnici a 100 tun humanitárního materiálu včetně systému na čištění vody, zdravotnického vybavení, přikrývek či plášťů. Z vojenského materiálu pak „pouze“ dodávku ochranných vest a helem. Spekuluje se o tom, že Izrael Ukrajincům nedodává své špičkové zbraně proto, aby Rusko neútočilo na jeho letadla v Sýrii.

Tam totiž židovský stát často podniká letecké útoky za účelem ničení vojenského materiálu, který přes tuto zemi posílá Írán radikálnímu hnutí Hizballáh do Libanonu. Rusko Izraeli v těchto operacích dosud nijak nebránilo.

Jaké zbraně izraelské výroby by mohly skončit na Ukrajině, se dozvíte ZDE.

Tagy: