Staňte se policistou aneb hrdinou každý den: Zásahy na lyžích i čtyřkolkách

Běžky, lyže i čtyřkolky. To všechno mohou být prostředky, za jejichž pomoci se policisté přemisťují, kam je potřeba. A to v případě, že vykonávají službu na horách. Tam každý rok pomáhají s řízením dopravy, s kontrolou rekreačních objektů i se zajišťováním bezpečnosti na sjezdovkách. V případě zranění některých z lyžařů a jiných návštěvníků hor pomáhají s jejich ošetřením horské službě.

Kdo se chce stát policistou, musí před přijetím do služby projít mimo jiné fyzickými testy, které zvládnou jen ti skutečně zdatní. Výbornou tělesnou kondici využijí třeba právě horské hlídky, které navíc potřebují velkou výdrž. Zastavit je při plnění povinností nesmí ani mráz nebo sníh.

Policie aktuálně hledá tisíce nových posil

Muže i ženy starší 18 let se smyslem pro zodpovědnou a smysluplnou práci, při které budou chránit život a zdraví občanů České republiky a jejich majetek. Umíte se dobře a rychle rozhodnout? Jste zodpovědní? Chcete pomáhat ostatním? Rádi sportujete? Jste iniciativní při plnění svěřených úkolů? Máte pozitivní přístup k sebevzdělávání? Nejsou vám cizí slova – čest, odvaha, spravedlnost. Potom hledáme právě Vás a těšíme se, že rozšíříte naše řady a stanete se příslušníky Policie České republiky.

Zdroj: Nabor.policie.cz

Ve svých rajónech se pohybují pěšky, ale také stejně jako většina návštěvníků, kteří na hory přijedou, na běžkách či lyžích. A pokud potřebují být rychlejší, pak i na čtyřkolkách.

K dispozici mají například značky Gladiator X8 v policejním provedení. „Jedná se o speciální motorová vozidla s variantním řešením (možnost nasazení pásů), díky kterému budou využitelné i na sněhu jako sněžné skútry. Tato technika umožní policistům lépe zasáhnout do špatně dostupných a ohrožených míst. Vzroste efektivita a rychlost Policie ČR při zásazích v horských nebo nepřístupných oblastech, ve kterých nelze použít běžné služební vozidlo,“ přibližuje policejní web.

Bezpečí lyžařů i turistů

Vybraní policisté ze speciální pořádkové jednotky spadající pod Krajské ředitelství Moravskoslezského kraje tráví zimní služby v rámci akce Bezpečně na horách ve vyšších polohách od loňského roku. Na sjezdovky a přilehlého okolí míří v době, kdy je na nich nejvíce lidí.

„Policejní lyžařské hlídky působí zejména preventivně a dohlíží na ohleduplnost lyžařů a snowboardistů při pohybu na sjezdových tratích. V případě potřeby provádí asistenci Horské službě ČR při ošetřování raněných a mnozí policisté zařazeni do lyžařských hlídek mají specializaci jako zdravotníci, tudíž své zkušenosti plně využívají při poskytování první pomoci zraněným nejen na svazích, ale také v jejich blízkosti,“ uvádí web Policie.cz.

Jindy pomáhají horské službě s pátráním po pohřešovaných, kontrolují skialpinisty, kteří nerespektují vyznačené trasy a vstupují na místa, kam je vstup zakázán, čímž ohrožují sebe i ostatní.

A práce policistů je potřeba také v hůře přístupných chatových oblastech, kde provádějí kontroly.

Co policie nabízí?

Zajímavou atraktivní práci, při které nezažijete stereotyp. Budete pomáhat občanům, zachraňovat životy, pátrat po pachatelích protiprávního jednání a preventivně působit na občany České republiky. Práci, která je sice náročná, avšak je posláním a službou veřejnosti. Za svou práci pro Českou republiku budete adekvátně finančně ohodnoceni a vznikne vám nárok na další bonusy stanovené zákonem č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů v platném znění.

Zdroj: Nabor.policie.cz

Střežení česko-polských hranic

A dlouholetou historii už má spolupráce českých policistů s polskými kolegy. Společně kontrolují pohraničí. „Během celodenních služeb se muži zákona zaměřují zejména na veřejný pořádek a dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Přítomnost společných policejních hlídek samozřejmě přispívá i k prevenci. Díky většímu počtu policistů v ulicích horských středisek dochází k poklesu spáchané majetkové trestné činnosti,“ uvádí Policie.cz s tím, že nejčastěji se jedná o krádeže aut a dalších vozidel, vloupání o nich nebo krádeže sportovního vybavení.

Policisté také často pomáhají s prolomením jazykové bariéry mezi Čechy a návštěvníky přijíždějícími ze zahraničí, převážně z Polska.

Školení a následná pomoc v praxi

Požadavky policie na kandidáty:

Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky, který o přijetí písemně požádá, je starší 18 let, je bezúhonný, splňuje stupeň vzdělání stanovený pro služební místo, na které má být ustanoven, je zdravotně, osobnostně a fyzicky způsobilý k výkonu služby, je plně svéprávný, není členem politické strany nebo politického hnutí, nevykonává živnostenskou nebo jinou výdělečnou činnost a není členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob, které vykonávají podnikatelskou činnost.

Zdroj: Nabor.policie.cz

Školení je nezbytnou součástí policejní práce. Strážci zákona musí dokázat pohotově reagovat na krizové situace, mezi které se na horách řadí pády a úrazy. Tedy chvíle, které vyžadují rozhodné jednání s chladnou hlavou. „Jak komunikovat se zraněným, jak zajistit základní životní funkce a dále správnou manipulaci se zraněným při nakládání na lehátko a následně na sněžný skútr,“ to vše policistům během školení ukazují horští záchranáři, uvádí web Policie.cz.

Školení ale neznamená vždy jen teorii. Například policisté z Krajského ředitelství Libereckého kraje měli příležitost si nově nabyté zkušenosti vyzkoušet u ostrého zásahu na Tanvaldském Špičáku, když pomáhali seniorovi, který nezvládl jízdu po černé sjezdovce. Ve velmi strmém úseku upadl, přičemž si zlomil pánev, a následně narazil do ochranný sítí. Policisté pomohli horským záchranářům s jeho naložením na přívěsný vozík sněžného skútru. Poté pomohli zajistit jeho tepelný komfort. Teprve poté mohl přijít na řadu transport muže do nemocnice.

I takové příběhy jsou důvodem, že většina turistů a sportovců, ale také provozovatelů ski-areálů a horských záchranářů práci policistů velmi oceňuje a považuje ji za velmi důležitou.

I vy se můžete stát součástí celorepublikového policejního týmu, který chrání bezpečí nás všech. Nejen na horách! Prvním krokem je návštěva stránek Nábor policie.

Tagy:
policie Polsko PČR lyže Moravskoslezský kraj Česko čtyřkolka Horská služba České republiky