Stará jako Metuzalém. Vědci zjistili věk nejdéle žijící ryby světa, použili speciální test

Samice bahníka australského, která nese příznačné jméno Metuzalém, by podle nejnovějšího výzkumu mohla být stará až 101 let. V roce 1938 byla na parníku převezena z Austrálie do San Francisca společně s dalšími 230 živočichy. Dnes je nejstarší chovanou rybou na světě. Informovaly o tom weby The Guardian a Live Science.

Vědci použili k výzkumu speciální metodu určování věku podle DNA. Ta ukázala, že australská ryba je 92 let stará. Upozornili však na odchylku měření, která může být až devět let. Metuzalém by tak mohla být stará dokonce 101 let. Doposud výzkumníci odhadovali věk ryby na 84 let.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor na nenápadného „modrého draka“. Jedovatý slimák zaskočil manželský pár

Vědcům se věk podařilo určit pomocí odebrání vzorku tkáně z ploutve. „Genetika je u jiných ryb jednoduchá, u plicnatých se ale liší. Běžné techniky výzkumu u nich nefungují,“ uvedl pro The Guardian spoluautor studie David T. Roberts, výzkumný pracovník Australského říčního institutu na Griffithově univerzitě.

Metuzalém není první ryba, pro jejíž výzkum vědci tuto techniku použili. Vloni odhadli stáří jiné ryby z řádu plicnatých, pojmenované Granddad (Děda), v době její smrti na 109 let. Potvrdili tak hypotézu, že se plicnaté ryby mohou dožít více než sta let.

Stáří ryby je pro vědce stěžejní informací. „Když budeme vědět, jak dlouho mohou žít a jak dlouho se mohou rozmnožovat, můžeme se díky tomu lépe postarat o biotop, abychom druh mohli udržet ve volné přírodě,“ vysvětlila pro The Guardian Brenda Meltonová, ředitelka péče o živočichy ve Steinhartově akváriu, kde Metuzalém žije.

„Jak dlouho bude Metuzalém žít, zatím nevíme, ale jakmile odebereme vzorek u více jedinců, budeme mít přesnější informace,“ řekl Roberts pro Live Science. „Bez ohledu na to však můžeme potvrdit, že neznáme žádné starší ryby,“ dodal.

Vědci si také kladou otázku, jak se u ryby projevuje stáří. Podle Meltonové se to u každého jedince liší. Některým se časem zakřiví páteř, některé uberou na hmotnosti, mají zakalené oči nebo našedlé šupiny.

Nejstarší ryba na světě patří k řádu jednoplicních – může dýchat pomocí jedné plíce. Vědci druh objevili v roce 1870. Původně si mysleli, že jde o obojživelníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do sítě na lov tuňáků se zamotal dvoutunový tvor. Na tuto rybu jen tak nenarazíte

Tagy: