Skandál v Chrudimi, lidé se pustili do starosty. Kvůli horku zkrátil pracovní dobu úřadu

Město Chrudim

Na co máme v horku nárok?

Ačkoliv venku panuje nesnesitelné vedro, většina z nás musí přesto do práce. Kdo chodí do klimatizované kanceláře, má vyhráno. Kdo ne nebo dokonce musí pracovat venku, tomu extrémní horko dost ztíží práci. A protože zaměstnavatel je povinen dbát o zdraví zaměstnanců, může v tu chvíli upravit pracovní dobu. Starosta Chrudimi tak udělal, narazil však na prudký nesouhlas místních občanů.

Největší rizikem je v extrémním horku dehydratace, úžech nebo i úpal. „Mezi nejdůležitější opatření patří úprava pracovní doby nebo přesunutí pracovní činnosti na pozdější dobu. Zaměstnavatel také může snížit teplotu na pracovišti, pokud je tam klimatizace. Všechny tyto povinnosti se samozřejmě liší, jestli je to pracoviště venkovní, nebo vnitřní,“ říká advokátka Dagmar Raupachová.

Na extrémní počasí reagoval také starosta obce Chrudim František Pilný, který upravil provozní dobu svého úřadu. „V souvislosti s vysokými teplotami bude mimořádně pro tyto dny upravena provozní doba Městského úřadu Chrudim. Ve dnech 20. a 21. července končí jeho provozní doba ve 12:00,“ napsal na Facebooku.

Na sociální sítích to ale pořádně schytal. „To se nestydí? Sedí v kancelářích, když nemají klima, tak zapnuté větráky. A co lidé ve fabrikách, pekárnách?“ napsal uživatel sociální sítě. „Navrhnu přednostovi, že bychom na odpoledne zavřeli nádraží. Vlaky by jezdily jen do oběda a pak až navečer,“ rýpnul si do starosty jiný. „A v zimě? Do 20 hodin? To je drzost nejvyšší. A co ostatní? Zdravotníci, hasiči nebo kuchaři,“ přidali se další.

Větrák stejně nepomáhá

Extrémní zátěž zažívají například pracovníci na stavbách. „Umožňujeme zaměstnancům častější přestávky a třeba i kratší pracovní dobu. Omezujeme také práce na exponovaných místech, kde praží slunce, například na dopravních stavbách. Umožňujeme neomezený pitný režim a dáváme zaměstnancům víc nápojů,“ říká mluvčí stavební společnosti Ondřej Šuch.

Mnozí zaměstnanci ale upozorňují, že v parnu musí pracovat v nevyhovujících podmínkách. „Jediný benefit, který máme, je větrák, který stejně nepomáhá,“ postěžoval si v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotázaných. „Pracuji v kuchyni a tam se to řešit stejně nedá,“ řekl další.

Pokud má zaměstnanec pocit, že mu zaměstnavatel nedal úlevy, které mu v horku náleží, měl by se podle advokátky Raupachové obrátit na svou odborovou organizaci.

Tagy: