Starosta Trutnova: Uzávěra nezabere, mělo by se u nás očkovat přednostně

Ivan Adamec

K věci 15.2.2021

Podle starosty Trutnova Ivana Adamce (za ODS) začala vláda řešit znepokojivou situaci v jeho okrese pozdě a nemyslí si, že uzavření oblasti šíření koronavirové nákazy zmírní. Vláda by podle něj měla hlavně začít řádně očkovat.

„Zprávy o tom, že je tady problém, přišly již před řadou týdnů,“ řekl Adamec CNN Prima NEWS. Uzávěra okresu, která platí od minulé čtvrteční půlnoci, nastala z jeho pohledu pozdě, a navíc nebude účinkovat, jak si vláda slibuje. „Nikdo neví, jaké opatření funguje a jaké nefunguje. Všechna jsou pěkně chaotická,“ zkritizoval politik restrikce.

Adamec si totiž myslí, že za problémem nestojí příval turistů do Krkonoš. „Krkonoše nejsou jediné horské středisko, kde je řada turistů. To samé se děje na Šumavě a ten problém tam není, takže asi bude muset být někde jinde, ale nechám na odbornících, ať nám řeknou kde,“ řekl. Kdyby tomu tak navíc bylo, turisté by nákazu zavlekli i do svých vlastních okresů, domnívá se. Koronavirus se podle něj nešíří na horách, ale hlavně v zaměstnáních.

Politik je přesvědčen, že vláda měla použít zcela jiné nástroje, zejména začít masivně očkovat. „Ve třech ohniscích, kde je situace nejvážnější, by vakcinace měla přijít přednostně,“ myslí si Adamec. Hovořil prý s trutnovskými lékaři, kteří jsou ochotni své pacienty očkovat, a za těmi staršími dokonce docházet domů. Pokud se tak nestane, bude se podle jeho soudu společnost promořovat tak dlouho, dokud všichni onemocněním neprojdou.

Parlamentní, ne hejtmanská demokracie

Adamec nesouhlasí také s obnovením nouzového stavu na žádost hejtmanů. „Je to jen právní rámec pro vládní nařízení. Sáhněme si do svědomí – víme dnes, které nařízení je účinné, které neúčinné, ze kterého si občané jen dělají srandu?“ řekl. „Je to jako se zákony, když jich je hodně a jsou hloupé, občané je nedodržují,“ doplnil přirovnání.

Podle starosty hejtmané podlehli dojmu, že s prodloužením nouzového stavu do konce února bude situace lepší, on si to však nemyslí. „Žijeme v parlamentní demokracii, hlavní slovo má Parlament, není tady žádný hejtmanský systém,“ poznamenal. Vláda si podle něj nemůže myslet, že bude fungovat na principu podpory hejtmanů, když se má zodpovídat Parlamentu. Myšlenka, že za dva týdny se strategie vlády změní, je naivní, myslí si Adamec.

Tagy: