Pro svých osm dětí vaří v obřích hrncích. Jak se v době krize žije početné rodině z Opavska?

Manželé ze Skřipova na Opavsku mají celkem osm potomků.

Rodina z Opavska vychovává 10 dětí

V Česku je aktuálně 17 procent rodin s jedním dítětem, 14 se dvěma a jen ve třech procentech případů mají u nás lidé tři a více dětí. Najdou se ale výjimky, jako třeba manželé ze Skřipova na Opavsku. Ti mají celkem osm potomků, a to samé kluky. Poslední se jim narodil teprve před pár dny v ostravské vítkovické nemocnici. Společnost všem někdy dělají i dvě dcery z prvního manželství otce.

Šimon, nejmladší z rodu Urubových, má pár dnů a ještě netuší, že doma to bude se sedmi staršími bratry pořádná divočina. „Doma máme Daniela, Tomáše, Matěje, Lukáše, Jakuba, Vojtěcha, Štěpána a Šimonka. Od toho druhého, třetího, jsme zjistili, že to je něco úžasného, oni si spolu vyhrají a mají úžasné vztahy,“ popisuje maminka Michaela Urubová.

Přiznává, že jedno dítě byl určitě rozdíl. „Nikdy jsme neměli naplánováno tolik dětí, ale zkrátka se zadařilo, no,“ připouští otec Michal Uruba. Doma se ke klukům navíc někdy připojí i jeho děti z prvního manželství, dvě holky.

Energie jsou nejdražší

„U nás se v malých hrncích nevaří, u nás se vaří omáčky až v šestilitrových hrncích, takže je to někdy jen o vaření, jak jsou všichni po kupě,“ popisuje tatínek. Nejvíc teď rodina zaplatí za energie, asi šest tisíc měsíčně.

Splácí také hypotéku na nový dům o velikosti 9+1, to je každý měsíc vyjde na dalších 19 tisíc. Otec se tak musí pořádně ohánět, pracuje jako jeřábník-kalič ve Vítkovicích. Když není doma, má sourozence na povel nejstarší syn.

Problém je ale s dopravou, když se jede na výlet, musí pomoct babička s dědou, do jednoho auta se rodina nevejde. A to je důvod, proč už se asi dál rozrůstat nebude. „Vyhrožuje mi, že si budu muset udělat papíry na autobus, takže stop stav,“ směje se otec.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: