Tragédie změnila Martince život. Má poškozený mozek a nehýbe se, pomoci může rehabilitace

Stačila chvíle, aby se život 5členné rodiny navždy změnil. Když byl Martince rok, začala se topit. Ani rychlá pomoc lékařů však rodiče nepřipravila na to, co následovalo. Dívenka má kvůli nedostatku kyslíku poškozený mozek. Dva roky se takřka nehýbe, přesto dělá malé pokroky. K dalšímu posunu by jí mohla pomoci neurorehabilitace, která je však pro rodinu velmi nákladná.

Dívence, která s rodinou bydlí v Jesenici u Rakovníka, byl pouhý rok, když se nešťastnou náhodou začala topit. „Po její záchraně nám lékaři oznámili, že má nedostatkem kyslíku poškozený mozek. Od té doby se snažíme a bojujeme, jak se dá, aby se její stav zlepšoval,“ uvedla maminka Martinky.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Již dva roky se holčička takřka nehýbe. Občas přetočí hlavu, pohne rukou nebo nohou, ale nejedná se o velké posuny. „Stravu přijímá výživovou sondou PEG a s dýcháním jí pomáhá tracheostomie. Průdušnici však zacpáváme, aby si zvykla zase dýchat pusinkou a nosánkem,“ vysvětlila maminka. První větší pokrok nastal u podávání výživy.

„Přijímá ji hadičkou, ale už začíná ochutnávat i pusou, protože se jí stále více daří polykat,“ raduje se rodina. Martinka pomalu začíná i fixovat okolí očima. „Největší pokrok však pozorujeme po absolvování několika dávek kmenových buněk na soukromé klinice na Slovensku. Především tím, že více reaguje na podněty. Rozčiluje se, mračí, když se jí něco nelíbí. Ale když je spokojená, tak jí škubají koutky, jako kdyby se na nás zase chtěla usmát,“ popisuje maminka.

Potřebných procedur přibývá

Každý rok s dcerou absolvují lázně, zároveň několikrát do roka jezdí na intenzivní 14denní rehabilitace. „Dvakrát týdně máme hipoterapie, případně absolvujeme cely týden intenzivních hipoterapií, kdy Martinka jezdí na koni dvakrát denně. Také podstupuje cvičení ve vodě, navštěvujeme logopedii, ergoterapii či hyperbarickou komoru,“ líčila maminka.

Procedur, které by mohly Martince pomoci, však přibývá. Nově dvakrát týdne dojíždí na rehabilitace na kliniku Astra v Praze. Do konce roku má rodina v plánu podstoupit intenzivní rehabilitace a strávit čas v lázních. „Mezitím bychom ještě rádi stihli další dávku kmenových buněk, tentokrát přímo z pupečníkové krve naší nejmladší dcerky Markétky, která jí byla odebrána při porodu,“ doplnila maminka.

Péče o Martinku je nákladná, a tak se rodina rozhodla požádat o pomoc veřejnost. Otec dívenky pracuje jako řidič a stavební dělník, matka se v domácnosti stará o Martinku a její sestřičku Markétku, která se narodila v létě. Nejstarší dcera Anička chodí do třetí třídy. Vzhledem k množství procedur a pouze jednomu zdroji příjmu rodina založila sbírku na stránce Znesnáze21.

„Je spoustu rehabilitaci a terapií, které by nám pomohly a zlepšily další vývoj. Ráda bych je s Martinkou absolvovala dlouhodobě, ale bohužel je nehradí pojišťovny,“ doplnila maminka s tím, že výtěžek sbírky půjde zejména na potřebné neurorehabilitace pro Martinku. Pokud i vy chcete pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky.

Tagy: