Šťastný konec: Chlapec, který sám uprchl z Ukrajiny jen s igelitkou, se setkal s matkou

Jedenáctiletý Hassan, který sám utekl z Ukrajiny na Slovensko, se znovu setkal se svou matkou. Se zbytkem rodiny přijela na Slovensko. Informoval o tom deník The Sun.

„Chtěla bych všem ze srdce poděkovat. Musíme začít od nuly. Ztratili jsme všechno, co jsme měli, ale jsme zdraví,“ řekla chlapcova matka Julie deníku The Sun.

Na Slovensko přicestovala se zbytkem rodiny z okupované Ukrajiny. „Cesta vlakem byla velmi náročná. V jediném voze se nás tísnily stovky. Ale museli jsme utéct, aby naše rodina mohla být zase pohromadě,“ popsala.

VIAC AKO DEŇ V PREPLNENOM VLAKU: MAMA A BABKA HASSANA SÚ V BEZPEČÍ NA SLOVENSKU Nebolo to po prvýkrát, keď Hassanova...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, March 16, 2022

Jedenáctiletý Hassan přicestoval na Slovensko vlakem už začátkem března. Právě ve vagonu ho našli celníci. Když zjistili, že je zcela sám, vzali ho za ruku a pomohli mu dostat se přes hranice na Slovensko. Chlapec měl s sebou pouze pas, igelitku a na ruce napsané telefonní číslo. Slovenští policisté ho označili za hrdinu. Získal si je svým úsměvem, nebojácností a odhodláním.

Před válkou prchali už před lety

„Přišel úplně sám, protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině. Dobrovolníci se o něj ochotně postarali, odvedli ho do tepla a zajistili mu jídlo a pití, které mu nabalili i na další cestu,“ informovalo na Facebooku slovenské ministerstvo vnitra.

Dobrovolníci se pak spojili i s chlapcovými blízkými. Jeho maminka musela zůstat v Záporoží. Starala se o svou nemocnou matku, která se nemohla sama pohybovat. „Chci vyjádřit svou upřímnou vděčnost všem slovenským celníkům a dobrovolníkům, kteří se postarali o mého syna. Pomohli mu překročit hranice, ke kterým se dostal sám vlakem,“ vzkázala tehdy Julie, která se nakonec odhodlala risknout cestu i se svou matkou.

Nebylo to poprvé, co jejich rodina prchala před válkou. „Před lety museli náhle opustit Sýrii. Otci se to nepodařilo. S mámou se usadili v její vlasti na Ukrajině,“ informovala na svém Facebooku slovenská policie. Příběh má ale šťastný konec a rodina je znovu pohromadě.

Tagy: