Rybí pohroma. Statisíce uhynulých zvířat zaplavily texaské pobřeží, úřady to nepamatují

Pobřeží amerického státu Texas zavalily mrtvé ryby.

Mrtvé ryby na pobřeží Texasu

Statisíce mrtvých ryb zaplavily texaské pobřeží. Zahynuly kvůli nedostatku kyslíku, píše web deníku Bild. Úřady tvrdí, že jde o běžný jev – když v létě stoupají teploty, klesá množství prvku ve vodě. Připouštějí však, že množství zasažených zvířat je letos rekordní.

„Když ve vodě není dostatek kyslíku, ryby nemohou dýchat,“ uvedli zástupci tamějších úřadů. Patty Brinkmeyerová, šéfka Quintana Beach County Park, uvedla, že za posledních 17 let je to potřetí, co se to stalo a současně je to nejmasovější úhyn. „Toto je zdaleka největší množství ryb, jaké jsem kdy viděla,“ řekla listu Houston Chronicle. Jsou jich pravděpodobně statisíce.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní úkaz v Austrálii. Řeku ucpaly miliony rozkládajících se ryb, co je na vině?

Nejvíce postiženým druhem byla podle úřadů ryba z čeledi sleďovitých, menhaden mexický, kterou rybáři často používají jako návnadu.

Rozkládající se mršiny donutily místní úřady, aby vydaly varování před návštěvami pláží a koupáním. Zasažena byla oblast okresu Brazoria, který leží více než 64 kilometrů jižně od Houstonu. Na plážích celý víkend pracovala těžká technika, která písek čistila od uhynulých živočichů.

Ačkoliv se tento případ nespojuje se změnou klimatu, vědci varují, že podobných bude přibývat. „S tím, jak stoupá teplota vody, určitě bude přibývat událostí tohoto charakteru,“ uvedla mořská bioložka Katie St. Clairová z Texaské univerzity.

Ze zprávy OSN z roku 2019 vyplývá, že oteplování mořské vody zvýšilo výskyt hypoxie – nízké hladiny kyslíku – v pobřežních vodách, což ohrožuje rybí populace. Jeden z autorů tehdy řekl, že vyčerpání kyslíku a další dopady globálního oteplování vystaví americké pobřeží Mexického zálivu do budoucna „obrovskému tlaku“.

Tagy: