Stav EU je odstrašující, řekl Koudelka na konferenci v Praze. Nacher se zlobil na stát

Stav EU je odstrašující, řekl Koudelka na konferenci v Praze. Nacher se zlobil na stát

Mezinárodní konference Budoucnost střední Evropy

Stav EU je odstrašující. Na mezinárodní konferenci Budoucnost střední Evropy to řekl pedagog a politik Zdeněk Koudelka (Trikolóra). Na pražské akci se do kritiky pustil i poslanec Patrik Nacher (za ANO), kterého zlobí, že v Česku stát podporuje knihu o rušení rodiny. Během sobotní panelové diskuze ke středoevropské spolupráci vystupuje celá řada osobností včetně slovinského sociologa Dimitrije Rupela, který v pátek od pořadatelů získal svatovojtěšskou cenu, Pretium Sancti Adalberti.

Způsob, jakým dnes funguje Evropská unie, je do určité míry odstrašující. Na mezinárodní konferenci Budoucnost střední Evropy to v Praze řekl bývalý poslanec Zdeněk Koudelka (Trikolóra).

ČTĚTE TAKÉ: Cenu sv. Vojtěcha získal v Praze slovinský sociolog Rupel. Gratuloval mu i kardinál Duka

„Je lepší se dohodnout na méně věcech, než na více, pokud by měly být násilně vynucovány,“ řekl někdejší rektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně.

K hlavnímu tématu konference pak Koudelka uvedl: „Soudržnost středoevropských zemí je velmi důležitá. Jsou to státy, které vždycky byly na pomezí významných velmocí – na jedné straně Německa, na druhé Ruska. Mají tedy nějakou společnou zkušenost, většinou z Rakouska-Uherska. Je vidět, že fungující spolupráce může být nastolena, aniž by tyto státy byly ve vleku jedné nebo druhé mocnosti.“

Konference, kterou pořádá spolek Patrimonium Sancti Adalberti, se v pražském OREA Hotelu Pyramida konala od pátku do soboty. Vrcholem pátečního slavnostního večera bylo předání svatovojtěšské ceny, Pretium Sancti Adalberti, slovinskému sociologovi a bývalému ministru zahraničních věcí Dimitriji Rupelovi.

V sobotu se pak přítomné osobnosti včetně Rupela zúčastnily panelové diskuze zaměřující se především na sociálně-ekonomické aspekty středoevropské spolupráce.

Patřil k nim loňský laureát ceny, bývalý slovenský ministr vnitra Vladimír Palko. Nebo Zoltán Fürjes, náměstek státního sekretáře pro církev a národní vztahy z kanceláře ministerského předsedy Maďarska. Vedle nich i Norbert van Handel, předseda Rakouské ligy sv. Jiří, Viktor Kostov, předseda bulharského hnutí Svoboda pro všechny, případně poslanec chorvatského parlamentu Stephen Nikola Bartulica.

Mně jde třeba o to, jestli se dnes ještě vůbec shodneme, že rodina je základ státu. Jsme bohužel v době, kdy se relativizuje úplně všechno.

Každý z nich své vystoupení zaměřil na téma, které považuje za nejpalčivější.

„Mně jde třeba o to, jestli se dnes ještě vůbec shodneme, že rodina je základ státu,“ řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Jsme bohužel v době, kdy se relativizuje úplně všechno. Ze strany státu dochází k podpoře i takových knížek, které nabádají, aby se rodina zrušila. Jako ryzí demokrat říkám, ať si lidé píší i takové věci. Ale ať to neplatí daňoví poplatníci. To je podle mého absurdní.“

Konference se koná pod záštitou kardinála Dominika Duky. Pořadatelé mají za cíl usilovat o formulování a současný výklad dědictví svatého Vojtěcha v kontextu středoevropského regionu, s přihlédnutím k jeho hodnotovým, kulturním, religiózním, ekonomickým a státoprávním potřebám.

„Všichni chceme zachovat svébytnost evropských národů,“ řekl publicista Michal Semín. „Ale při vědomí společných historických kořenů – duchovních, kulturních, civilizačních. Společně přitom vnímáme, že právě tohle je ohroženo. Že tlakem z progresivistických kruhů na Západě je snaha rozmělnit naše jedinečné tradice, které tu chceme společně hájit.“

Střední Evropa jako nositelka naděje

Není sám, kdo v tomto ohledu vnímá střední Evropu jako nositelku naděje.

„Doufáme v to,“ přiznal Semín. „Většina zemí střední Evropy má za sebou neblahý, děsivý experiment s komunistickou utopií. Proto jsme možná mnohem citlivější k ohrožením, která přicházejí dnes. Více než na Západě. Proto se tady probouzí vědomí společné zodpovědnosti. Za to, abychom se přihlásili ke svému dědictví. Abychom se postavili trendu, který nás chce zbavit toho, z čeho jsme jako kultura vyrostli.“

Sobotní diskuze se na konferenci věnovala obnově národních států, národohospodářskému ekonomickému myšlení a společným infrastrukturním projektům. Probíral se též postoj k politikám typu Green Deal. Se sociálními otázkami souvisela i Nacherem zmiňovaná ochrana a podpora rodiny jako základu zdravé společnosti.

Letošnímu laureátovi svatovojtěšské ceny Rupelovi je 77 let. Už v 70. a 80. letech přednášel sociologii na univerzitě v Lublani, byl šéfredaktorem časopisu Nova Vremija. Jako stoupenec svobody, demokracie a nezávislosti své země stál v lednu 1989 u založení Slovinské demokratické unie.

Později byl coby ministr zahraničních věcí členem první nekomunistické vlády, vyzkoušel si i roli poslance a lublaňského starosty. Prosadil se jako diplomat, spisovatel a intelektuál, v roce 2017 byl v Nové Gorici jedním ze zakladatelů soukromé univerzity Nova Univerza, stal se jejím rektorem.

Tagy:
Evropa cena tisková konference Trikolóra ANO 2011 Patrik Nacher střední Evropa Zdeněk Koudelka Svatý Vojtěch Cena svatého Vojtěcha Dimitrij Rupel