Stomatová z vybombardovaného tržiště v Charkově: Tisíce lidí jsou bez práce a přišly o vše

Charkovské tržiště je plné trosek, popsala Stomatová

Štáb CNN Prima NEWS zůstává v Charkovské oblasti. V pondělí ráno se přihlásila reportérka Darja Stomatová z charkovské tržnice, ze které zbyly prakticky jen trosky. Rusko místo dvakrát bombardovalo, poprvé v polovině března. Po náletech na místě vypukl požár, místní tak přišli o všechno. Ještě před válkou tu pracovaly tisíce lidí, nyní hledají novou práci.

Jedním z cílů ruského bombardování byla i tržnice Barabašova v Charkově. „Jsme v moskevském rajónu, slyšeli jsme tu z jedné strany výbuchy. Charkov čelí silnému ostřelování, stejně tak i východní rajóny. Situace je nyní ale relativně klidná,“ popsala z místa Stomatová.

Trosky nejsou podle ní ale to nejhorší, co jedno z největších tržišť ve východní Evropě potkalo. „Po náletech tu vypukl požár, hašen byl několik dní. Místní správce Andrej tu byl i 17. března, když tu byly nálety,“ sdělila reportérka, která muže po svém boku vyzpovídala.

„Přijel sem společně se zásahovou službou. Přiletělo sem osm min,“ tlumočila jeho vyprávění. Na místě se snažil s dalšími dostat požár pod kontrolu. Až když se situace uklidnila, mohli odejít. V troskách zahynuli tři lidé, dalších pět bylo zraněno.

Stomatová upozornila, že válka se týká i bohatších lidí. Charkovské tržiště dávalo práci až 60 tisícům obyvatel, nyní je ale katastrofickém stavu. „Díky obchůdkům lidé mohli žít, nyní nemají, jak se ekonomicky zabezpečit,“ přiblížila s tím, že během války si mnoho lidí, kteří zůstávají na Ukrajině, hledá novou práci.

„Válka se týká všech. Podnikatelé, kteří si budovali postavení celý život, přišli o vše,“ dodala reportérka CNN Prima NEWS. V druhém největším ukrajinském městě Charkově podle ukrajinských představitelů zahynulo 11 lidí a desítky dalších utrpěly zranění po ostřelování ruskou armádou.

Tagy: