Těla v Buči ležela na ulicích týdny. Satelitní snímky vyvrací tvrzení Kremlu

Vojáci se procházejí mezi zničenými ruskými tanky v Buči (3. dubna 2022)

Masakr v Buči u Kyjeva Rusko označilo za podvod

Ruská armáda po měsíci definitivně opustilo Kyjevskou oblast. Podle Ukrajinců za sebou nechala více než 400 mrtvých civilistů, Zelenskyj navštívil město Buča. Při ostřelování města Mykolajiv jsou hlášeni mrtví a zranění. Ozbrojené síly Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti odrazily sedm ruských útoků.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Zprávy o ruském vyvraždění stovek civilistů ve městě Buča vyvolaly pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Za „zvěrstva“ považují události ve městě severozápadně od ukrajinské metropole mimo jiné zástupci Evropské unie, Německa, Británie i Česka a slibují zostření sankcí proti Rusku.

Moskva obvinění, že její vojáci mohou za smrt civilistů v Buči, odmítla. Podle CNN Ukrajinci nadále v Kyjevské oblasti nacházejí těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400.The New York Times analyzoval satelitní snímky z Buči, které dokazují, že těla ležela na ulicích déle než tři týdny.

Místní média informovala, že ruské síly v pondělí ostřelovaly oblast v rušné čtvrti města Mykolajiv. Několik lidí na místě zemřelo. Starosta města Oleksandr Senkevič uvedl, že Rusové zaútočili na město kazetovou municí.

Ukrajinské ozbrojené síly v Luhanské a Doněcké oblasti odrazily sedm ruských útoků. Při tom zdemolovaly 43 vojenských vozidel. Rusové údajně mobilizují tisíce nových vojáků v záloze. Hlavní motivací pro ně má být přivýdělek z rabování ukrajinských domácností a obchodů, tvrdí Ukrajinci. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že západní spojenci zatím nedodali Ukrajině dostatečně moderní protiraketové systémy a letadla.

Rusko přijalo do své armády více než 130 tisíc nových branců, uvedl podle informací Sky News jeden ze západních představitelů. Načasování odpovídá předchozím „jarním odvodům“, ale jedná se o „neobvykle vysoké počty“.

Německo v pondělí rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž jde o osoby, o kterých je Berlín přesvědčen, že pracují pro ruské tajné služby. Nyní mají pět dnů na opuštění země. Francie vyhostí 35 ruských diplomatů.

Tagy: