Hrozby odpálením i rukojmí v nizozemském baru. Lidé jsou v pořádku, jednu osobu policie zatkla

Poslední člověk, který byl ještě držen jako rukojmí v baru v nizozemském městě Ede, byl propuštěn, oznámila policie. Jednu osobu zatkla.

Expert o incidentu v nizozemském městě Ede

Všichni lidé, kteří byli v sobotu drženi jako rukojmí v baru v nizozemském městě Ede, byli propuštěni. Vyplývá to z oznámení policie na síti X, která zároveň informovala o zatčení jednoho člověka. Kolik lidí bylo rukojmími zatím neznámého člověka, není jasné. Policie postupně informovala o propuštění několika osob. Podrobnosti nesdělila. Podle stanice BBC brzy ráno vešel do podniku s názvem Café Petticoat muž a hrozil, že se odpálí.

„Poslední rukojmí byl právě propuštěn. Jeden člověk byl zatčen. V tuto chvíli nemůžeme poskytnout více informací,“ napsala asi tři čtvrtě hodiny po poledni na sociální síti místní policie. Podle agentur AP a Reuters policisté zatkli jednoho ze dvou mužů, kteří vyšli z nočního podniku, kde se drama s rukojmími odehrávalo.

ČTĚTE VÍCE: Islámský stát aktivoval „osamělé vlky“. Džihádisté jsou zpět, hrozí útoky v EU, tvrdí expert

Dopoledne policie informovala o trojici propuštěných a upozornila, že incident pokračuje. Na videu z místa byli tehdy podle agentury AP vidět tři mladí lidé, jak po svém propuštění vycházejí z budovy s rukama nad hlavou. Podle médií měla trojice na sobě oblečení, které se jevilo jako uniforma personálu podniku. Starosta René Verhulst vyzval veřejnost, aby nesdílela z místa videa, protože osvobození rukojmí „mají právo na klid a soukromí“, napsala BBC.

Světové agentury v sobotu informovaly, že v centru města Ede někdo drží několik lidí jako rukojmí. Policisté evakuovali na 150 domů v okolí a požádali veřejnost, aby se místu vyhnula. „Zůstaňte uvnitř a nechoďte se dívat,“ napsala policie na síti X. Na místě podle agentur zasahují speciální policejní jednotky a jsou tam i hasiči a záchranáři.

Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by za tím byl teroristický motiv, uvedla v průběhu operace policie. O podezřelém ani jeho motivu zatím nejsou k dispozici podrobné informace.

Podle agentury AP je podnik Café Petticoat oblíbený bar a noční klub ve městě Ede, které se nachází asi 85 kilometrů jihovýchodně od Amsterdamu.

Tagy: