Středoafrická republika přijala bitcoin jako platidlo. V USA si budou do krypta spořit

Ve Středoafrické republice lidé budou platit bitcoinem.

Cryfin aktuality, 14. díl

Žádná Latinská Amerika. Další stát, který přijal bitcoin jako oficiální platidlo, se zjevil překvapivě v Africe. Středoafrická republika se těžko potýká s adopcí internetu, přesto se má sektor digitálních mincí v zemi významně rozvíjet. Nejen o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Málokterý kryptoměnový expert předpokládal, že po Salvadoru přijme bitcoin jako oficiální platidlo právě Středoafrická republika. Jde totiž o mimořádně chudou zemi se složitou politickou situaci, kde je luxusem i přístup k internetu nebo elektrickému proudu.

Motivace africké země

„Jde o překvapivý tah, protože většinu HDP Středoafrické republiky tvoří zemědělství a penetrace internetu je tu jen 11 procent a jen 14 procent má stabilní přístup k elektrické energii,“ rozvedl Cryfin.

Podle některých je hlavní motivací Středoafrické republiky snaha vyvázat se ze závislosti na francouzské centrální bance. Spolu s přijetím bitcoinu země legalizovala kryptoměny obecně a připravila prostor pro pozdější adopci.

Spoření do bitcoinu

To v USA jsou digitálním mincím nakloněni už delší dobu. Kryptoměny se tam oficiálně zařadily mezi klasická investiční aktiva. Jeden z největších správců aktiv Fidelity Investments totiž umožní klientům investovat do bitcoinu prostřednictvím důchodového spoření. Do bitcoinu by mohla jít až jedna pětina portfolia.

V kontextu kryptoměnových inovací ale nechtějí zůstat pozadu ani v Evropě. Dokládají to slova staronového prezidenta Emmanuela Macrona, který chce skrze Evropskou unii podporovat web 3, metaverse i NFTs. Uspíšit chce také vývoj digitálního eura.

V rozvoj NFT sektoru ze svých vlastních důvodů pokračuje také Ukrajina. „Země spustila dedikované webové stránky, kde je možné nakupovat a darovat NFTs. Odkazují na adresy NFTs na OpenSea, které podpoří jejich válečné snahy. Zároveň je tu ethereová adresa, kam lze NFTs darovat,“ uvedl Cryfin.

Co dalšího hýbe světem kryptoměn – to už zjistíte ve videu výše.

Tagy: