Suť, zničený nábytek i zkažené jídlo. Po povodních na Chrudimsku řeší, co s hromadami odpadu

Obce a jejich obyvatelé teď řeší, co s odpadem po povodních.

Spoušť po povodních

Obyvatelé Luže na Chrudimsku momentálně řeší, co dělat po povodních s odpadem. Na mnoha místech je po živelné katastrofě obrovské množství suti, rozlámaného nábytku i kontaminovaného jídla. Při úklidu by lidé neměli podceňovat ochranné pomůcky. Záběry ve videu ukazují, jak věci z desítek domů ve městě plní kontejnery. „Uhlí, dřevo, kompoty i džemy. Všechno letělo pryč, akorát kotel tam zůstal,“ řekla jedna z obyvatelek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Odpad po povodních může být nebezpečný, hlavně z hlediska infekčnosti. „Je důležité, aby to lidé  brali v ochranných pomůckách, protože tam opravdu může být nějaká kontaminace. Hlavně, aby to nejedli,“ upozornil starosta Luže Ladislav Peterka (Nestraníci) ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Dobré zprávy pro Česko, raduje se Fiala. EU pošle na opravy po povodních dvě miliardy eur

Povodní poničený nábytek, elektrické spotřebiče, knihy nebo matrace sváží obyvatelé na určené místo. Radnice by měla odpad příští týden z kontejnerů přebrat a roztřídit. Použité pytle s pískem shromáždí pro další použití, v jiných městech je to ale přítěž, například v Kroměříži.

„My jsme vyzvali občany, že by nám moc pomohli, kdyby si ty pytle uklidili sami – například písek se určitě dá využít k nějakým zásypům,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný (ANO).

Některé věci voda zničila, jiné odnesla. Nalezené věci si ovšem nelze nechat. Nálezce by je vždy měl nahlásit na obecním úřadě.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Po povodních jsme zůstali sami, bědují v Branticích. Jihočeskem se valí obrovská masa vody

Tagy:
jídlo povodeň katastrofa životní prostředí CNN Prima NEWS Evropská unie ANO 2011 Kroměříž Česko přírodní katastrofa okres Chrudim katastrofy, nehody a mimořádné události znečištění životního prostředí Luže