Po povodních jsme zůstali sami, bědují v Branticích. Jihočeskem se valí obrovská masa vody

V době povodní obyvatele zachraňovali ze střech vojáci.

Bruntálsko zůstalo bez pomoci

Obyvatelé obce Brantice na Bruntálsku prosí o pomoc, po povodních zůstali úplně sami. Odklízet nánosy bahna, sutiny, vyplavené kmeny a větve nebo vynášet zničené věci ze svých domů – to všechno musí dělat za pomoci vlastních sil. Nedorazili totiž ani vojáci, ani hasiči. „Potřebujeme hlavně bagry, kontejnery a velká nákladní auta,“ říká jeden z místních. Redakce CNN Prima NEWS také zjistila, jak vypadá aktuální situace v jižních Čechách – vodní tok ve Veselí nad Lužnicí kulminuje. Obrovská masa vody se zde rozlévá po okolí.

„Škoda, že tady není žádný voják ani žádná pomoc. My bychom ji uvítali,“ prohlásil muž z Brantic ve vysílání CNN Prima NEWS. V době, kdy rozbouřená Opava zaplavila úplně celou obec, přitom vojáci obyvatelům pomáhali – díky vrtulníkům je zachraňovali ze střech domů.

ČTĚTE TAKÉ: Dobré zprávy pro Česko, raduje se Fiala. EU pošle na opravy po povodních dvě miliardy eur

K povodňové situaci se vyjádřil také starosta obce Daniel Říha: „Je to pro nás katastrofa. Střed obce je úplně zničený – je tam vytrhaný asfalt. Jsme bez elektřiny vody i operátorů.“ K zemi v Branticích půjde minimálně jeden dům, o dalších dvou se zatím rozhoduje.

Podívejte se na příběh zachráněného občana z Brantic

Ze stresu se vzpamatovávají nejen lidé, ale i zvířata. Brantické krávy utekly z chlíva na most u řeky. „Slyšeli jsme v noci jenom bučení, nic jiného. Jak se ráno rozednilo, stálo jich tam tak deset až patnáct. Pořád jen bučely a bučely,“ vylíčila obyvatelka obce.

Řeka Lužnice kulminuje, valí se na města

Reportér CNN Prima NEWS Jiří Bydžovský sleduje aktuální situaci i na řece Lužnici v jižních Čechách. „Ve městě Veselí nad Lužnicí vodní tok právě kulminuje. Valí se obrovská masa vody, která se rozlévá do okolí. Zatím jde však pouze o louky a pole,“ popsal krátce po sedmé hodině večer.

Hasiči prý stále odčerpávají vodu ze zatopené kanalizace. „Silný proud řeky dále pokračuje k městům Soběslav, Planá nad Lužnicí, Sezimovo Ústí nebo Tábor,“ shrnul Bydžovský.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zázrak na Šumpersku. Manžele strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Tagy: