Svědectví z řádění fanoušků Anglie: Sexuální obtěžování, děti v slzách a zničené město

Vyhrožování s nožem v ruce, sexuální obtěžování a traumatické zážitky malého chlapce. Na povrch vyplývají další mrazivá svědectví z nedělního řádění anglických fotbalových fanoušků po neúspěšném finále Eura. Někteří příznivci Albionu se dokonce stydí za to, jakou jejich kolegové z tribun dělají anglickému fotbalu ve světě reklamu. Odborníci se navíc obávají, že incidenty mohou ovlivnit kandidaturu Anglie na mistrovství světa v roce 2030.

Problémy s fanoušky začaly ještě před zápasem, kdy se na stadion Wembley někteří chtěli dostat bez vstupenek. Bořili barikády a pokyny ochranky jim byly ukradené. „S hrůzou jsem sledoval masakr, který se odehrával u bran sektorů F a G. Viděl jsem, jak několik desítek lidí vtrhlo k turniketům. Mluvil jsem s rozrušeným mladým členem ochranky, na kterého jeden z fanoušků vytáhl nůž. ‚Pustíš mě tam!‘ řekl mu fanoušek,“ popsal reportér webu Mirror Andy Lines.

„Co jsem udělal? Vydělávám tři stovky na hodinu a za to mě přeci nikdo nepobodá,“ citoval Lines napadeného mladíka.

A svědectví, nad kterými zůstává rozum stát, pokračovala. Reportér mluvil s ženou, jež se stala terčem nevybíravých útoků přímo u turniketů. „Někdo mě ve frontě začal osahávat na intimních místech. Poté mě další lidé začali tahat za vlasy, aby mě předběhli a dostali se k turniketům,“ svěřila se žena.

Reportér si všiml i menších fanoušků, kteří mohou mít z řádění anglických rowdies doživotní následky. „Chlapec, tak kolem 11 nebo 12 let, vypadal opravdu traumatizovaně. Otec ho musel utěšovat, ale kluk chtěl mermomocí odejít domů,“ popsal Lines. Bezpečnost na zápase zajišťovala UEFA společně s anglickou fotbalovou asociací a policií.

Stydím se před celým světem

Nevybíravé chování zklamalo o příznivce, kteří na finále přišli jen pro to, aby podpořili své hrdiny v nakonec neúspěšné cestě za premiérovým titulem mistrů Evropy. „Je to naprostá ostuda, kvůli které se před celým světem stydím, že jsem fanoušek Anglie. Ochranka si vůbec nevěděla rady. Jen jsem čekal, až někoho ušlapou,“ vylíčil věrný šestapadesátiletý fanoušek Albionu.

Ke rvačkám došlo i na stadionu. Ti, kteří se na stadion dostali díky vstupenkám, začali těm, kteří do Wembley proklouzli nelegálně, dávat pěstmi a kopance jasně najevo, že finále uvidí maximálně z televize. Internetem se šíří záběry, jak členové ochranky udělali lidskou zeď, aby zabránili dalším chuligánům ve vstupu do útrob stadionu.

„Vstup byl chaotický. Ani jsem nezůstal sledovat zápas, protože atmosféra byla na mnoha různých místech vstupu tak nepřátelská a přítomné děti byly vyděšeně a s pláčem padaly na zem,“ popsal reportér. Pro 33letého Elliotta Hinda bylo finále údajně nejhorší zážitkem v životě. „Viděl jsem rvačku u bezbariérového vstupu. Jedny dveře útočníci rozkopli a desítky mužů vběhly dovnitř. Mohlo jich být klidně sto,“ dodal Hind.

Děti nedokázaly skrýt slzy a chtěly domů

Nejhorší pohled byl prý na malé děti v anglickém dresu, které pod kšiltovkou a brýlemi zamačkávaly slzy a na očích jim byl vidět strach z toho, co se bude dít. „Byl jsem opravdu šokován nedostatečným zabezpečením takové události,“ podotkl reportér. Anglická fotbalová asociace už zahájila vyšetřování, a pokud některé fanoušky identifikuje, hrozí jim až doživotní zákaz vstupu na stadion, v krajním případě i odnětí svobody.

Pro Angličany je chování fanoušků i komplikací ze sportovního hlediska. Země premiéra Borise Johsona je totiž jedním z kandidátů na pořádání mistrovství světa v roce 2030. „Pokud budeme šampionát pořádat, bude třeba přijmout opatření, která zajistí, že se něco podobného nebude opakovat,“ varoval 79letý legendární anglický fotbalista Geoff Hurst. Ten je zatím jediným hráčem, který ve finále mistrovství světa dokázal vstřelit hattrick. Stalo se tak v roce 1966 proti tehdejší Spolkové republice Německo.

Policie k pondělnímu večeru zadržela 86 lidí. „Je zklamáním, že tak vzrušující a historickou událost narušila malá menšina.Takové chování je nepřijatelné, neodráží skutečné fanoušky a v našem městě nemá místo. Policie má mou plnou podporu při zásahu proti komukoli, kdo se nelegálně dostal na stadion nebo stál za násilnými scénami,“ prohlásil starosta Londýna Sadiq Khan.

Lepkavé koberce z moči a piva

Vše ještě vygradovalo po neúspěšném penaltovém rozstřelu. Fanoušci začali rasisticky urážek mladíky, kteří při penaltách selhali, následně vyrazili do ulic a pro ránu nešli daleko. „Nech to být, kámo,“ říkal jeden z kolemjdoucích na Trafalgarském náměstí rozzuřenému fanouškovi, který ho vyzýval k bitce. „Jenže on stál vedle mě a čekal, že mě vyprovokuj. Neměl jsem anglické tričko, protože jsem byl oblečený na potenciálně dlouhý deštivý večer,“ popsal jeden z fanoušků, který zápas sledoval z pohodlí domova.

V pondělí ráno pak začala práce pro úklidové služby. „Jel jsem se přes čínskou čtvrť a Covent Garden. Pak jsem se vracel na stanici metra Holborn a na zemi ležel lepkavý koberec z rozbitého skla, moči a piva. Téměř na každém kroku. Ikonické srdce hlavního města bylo řádně zdemolované,“ dodal reportér Lines.

Tagy: