Bojovník s covidem a kluk za miliardy. Kdo jsou Angličané, kteří selhali při penaltách?

Kluci kolem dvaceti let obvykle maturují, vybírají si vysokou školu nebo čerstvě poznávají svět práce na plný úvazek. Jenže na bedrech Marcuse Rashforda, Bukaya Saky a Jadona Sancha ležel v neděli osud celé anglické fotbalové historie. Tři mladíci, kteří dostali důvěru trenéra na pokutové kopy ve finále Eura proti Itálii, ale selhali. Fotbalový osud každého z nich je odlišný, jedno mají ale společné. Po nedělním nezdaru se stali terčem nevybíravých a rasistických urážek ze strany některých fanoušků.

Za stavu 1:1 po prodloužení následovaly penalty, ve kterých mohli Angličané získat historicky první titul evropských šampionů. Před 65 tisíci diváky v londýnském Wembley kopali jako první Italové. Domenico Berardi proměnil, Harry Kane srovnal. Andrea Belotti následně selhal a po trefě Harryho Maguira měli domácí k trofeji blíž.

Za Italy nezaváhal Leonardo Bonucci a čekalo se, kdo půjde za Anglii. Trenér Gareth Southgate vsadil na „mladé pušky“. K míči se tak postavil...

Marcus Rashford, 23 let, střela do tyče

Před turnajem se čekalo, že útočník Manchesteru United dostane na turnaji hodně prostoru. Jenže Rashford nenastoupil ani jednou v základní sestavě a ve finále měl být penaltovým žolíkem. Vždyť na hřiště přišel ve 120. minutě a ve chvíli, kdy oba týmy prakticky jen čekaly, že se rozhodne v pokutových kopech. Autor 38 branek za Manchester United sice vystřelil do protipohybu Donnarummy, ale trefil tyč.

Pojďme od fotbalu ale ještě na chvíli pryč. Rashford zaujal v posledním roce i bojem proti koronaviru. I když na 23letého chlapce vydělává nadmíru slušné peníze, myslí i na ty, kteří stejné štěstí neměli. Minulý rok rozjel kampaň Free School Meals proti dětské chudobě. Patřil ke klíčovým osobnostem, kterým se podařilo přesvědčit britskou vládu, aby i během letních prázdnin hradila obědy pro zhruba 1,3 milionu dětí se sociálně slabším rodinným zázemím.

Za svou obdivuhodnou činnost obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria (MBE). Zároveň se stal nejmladším držitelem čestného doktorátu manchesterské univerzity. A když se pár dnů před startem fotbalového šampionátu zúčastnil diskuse s bývalým prezidentem USA Barackem Obamou, vyslechl si tato slova chvály: „Jsi mnohem dál, než jsem byl ve svých třiadvaceti letech já sám.“

Po Rashfordově nezdaru se trefil Federico Bernardeschi a Italové rázem vedli. Odpovědět přišel další anglický mladík...

Jadon Sancho, 21 let, zákrok Donnarummy

Mluví se o něm jako o jednom z největších talentů světového fotbalu. Jednadvacetiletý rodák z Londýna, ale s rodiči z Trinidadu a Tobaga, bude v příští sezoně spoluhráčem Rashforda v Manchesteru United. A kolik za něj Angličané dají? Do Borussie Dortmund poputuje 73 milionů liber (zhruba 2,1 miliardy korun). Sancho se tak stane druhým nejdražším anglickým fotbalistou historie.

Talentovaný ofenzivní hráč, který své největší fotbalové základy získal v londýnských ulicích, působil v mládežnických týmech Watfordu nebo Manchesteru City. Za Borussii odehrál za poslední čtyři roky 137 zápasů a dal 50 branek. V minulé sezoně se trefil šestnáctkrát.

Penaltu na Euru ale nezvládl. Stejně jako Rashford přišel na hřiště až ve 120. minutě, jenže tlak téměř zaplněného Wembley neunesl. Při rozběhu zpomalil a poslal míč přesně do míst, do kterých skákal italský brankář Donnarumma.

Najednou mohl rozhodnout jindy spolehlivý záložník Italů Jorginho. Jordan Pickford ale jeho střelu vyrazil do tyče a všechno tak záleželo na...

Bukayo Saka, 19 let, zákrok Donnarummy

Pro mnohé odborníky a fanoušky překvapivě dostal důvěru v páté sérii 19letý benjamínek z londýnského Arsenalu Bukayo Saka. Vždyť na půlící čáře v tu chvíli jen přihlíželi zkušení Jordan Henderson nebo Luke Shaw. Jak moc si Saka věřil, zůstane asi jen uvnitř anglického týmu. Trenér Gareth Southgate po zápase však uvedl, že střelce vybral sám na základě výkonů na turnaji i na tréninku.

Saka se rozběhl a levou nohou poslal míč do stejných míst jako jeho předchůdce Sancho. A stejně jako o pár minut dříve byl úspěšný Donnarumma a Italové začali slavit. Pro mladíka na začátku kariéry opravdu nezáviděníhodný zážitek.

Saka, jehož rodiče emigrovali do Anglie z Nigérie, dostával důvěru během celého turnaje. Ve čtyřech zápasech odehrál více než 50 minut a do finále vtrhl v 70. minutě. Už ve svém mladém věku se stal v minulé sezoně oporou Arsenalu.

V prvním týmu debutoval v listopadu 2018, to mu bylo čerstvých 17. Anglickými reprezentacemi si prošel už od kategorie do 16 let. Jeho zařazení mezi penaltové střelce ve finále Eura bylo překvapivé. Hned po skončení zápasu mu spoluhráči začali posílat vzkazy, ve kterých se mu snažili vysvětlit, že je mladý a svět se nezbořil. Jen aby jeden nezdar na startu slibné kariéry nepoznamenal jeho další fotbalový vývoj...

Rasistické narážky od fanoušků

Všichni tři mladíci tmavé pleti následně čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám. „Vypadni z mojí země,“ napsal jeden z komentujících. „Dej si banán, n*gře,“ uvádí další. „Vrať se do Nigérie,“ stojí v jiném příspěvku. Více uživatelů pak používá jen smajlíky opic, prasat nebo banánů.

Ostře to odsoudil princ William, který je předsedou anglické Fotbalové asociace. Rasismus odmítla i samotná Fotbalová asociace a britský ministerský předseda Boris Johnson. „Hráči tohoto týmu Anglie si zaslouží být velebeni jako hrdinové, ne být rasisticky uráženi na sociálních sítích,“ vzkázal části anglických fanoušků Johnson.

Tagy: