S Ronaldem i Schickem, ale bez Coufala. CNN Prima NEWS vybrala ideální jedenáctku Eura

Fotbalové Euro je u konce, titul získali po penaltovém dramatu ve finále Italové, stříbro berou Angličané a o bronz se podělí Dánové se Španěly. Nejlepším střelcem se stal Portugalec Cristiano Ronaldo, hráčem turnaje je italský gólman Gianluigi Donnarumma. Kdo ale ještě zaujal? Redakce CNN Prima NEWS zohlednila nejen individuální či týmové úspěchy, ale také přínos pro daný národní tým a sestavila nejlepší jedenáctku uplynulého šampionátu.

Brankář: Gianluigi Donnarumma (Itálie)

Dvaadvacetiletý strážce italské svatyně se stal druhým brankářem v historii, který získal cenu pro nejlepšího hráče turnaje. Ještě v letošní sezoně hrál v dresu AC Milán, za který debutoval v 16 letech v roce 2015. Když nepočítáme italský Superpohár v roce 2016, získal Donnarumma na Euru svou první velkou trofej v životě.

V cestě za trofejí vychytal ve čtvrtfinále hvězdné Belgičany a v semifinále zvládl penaltový rozstřel se Španělskem. Když ve finále došlo znovu na penalty, Donnarumma byl opět výtečný. Lapil střely Jadona Sancha a Bukaya Saky a stal se hrdinou celého šampionátu. Od nové sezony bude nástupce Gianluigiho Buffona hájit barvy francouzského PSG.

Obránce: Joakim Maehle (Dánsko)

Čtyřiadvacetiletý krajní obránce italské Atalanty se stal jedním z objevů turnaje. Už v základní skupině zaujal svou rychlostí nebo drzými průniky. O jeho schopnostech se ve čtvrtfinále přesvědčili i Češi. Byl to právě Maehle, kdo vynikajícím centrem připravil nakonec vítězný gól pro Kaspera Dolberga. Do nejlepší jedenáctky se dostal na úkor obránce Anglie Luka Shawa.

Střední obránci: Leonardo Bonucci a Giorgio Chiellini (oba Itálie)

Je jim dohromady 70 let, na Euru ale nebylo znát, že by jim chyběla kondice. Většinu obránců navíc převyšovali svými zkušenostmi a přehledem ve hře. O dva roky starší kapitán Chiellini zaujal mimo jiné i prožíváním státní hymny a špičkováním se s kapitánem Španělska Jordim Albou před penaltami v semifinále.

Bonucci naopak kraloval ve vzdušných soubojích a k obranným povinnostem přidal i třešničku v podobě gólu ve finále. Jako správná opora týmu se představil i v penaltovém rozstřelu, ve kterém bezpečně proměnil. Oba spolu odehráli během kariéry v národním týmu nebo v Juventusu přes 15 tisíc minut, a není tak důvod je rozdělovat ani v našem hodnocení.

Obránce: Leonardo Spinazzola (Itálie)

Italskou dominanci v defenzivní řadě podtrhuje další kometa turnaje Leonardo Spinazzola. Výkony 28letého krajního beka z AS Řím obdivovali všichni experti i fanoušci. Měl velkou zásluhu na tom, že Itálie prošla skupinou bez inkasované branky.

Spinazzola si ale v závěru čtvrtfinále s Belgií přetrhl levou achilovku a turnaj pro něj předčasně skončil. Kdyby hrál dál, možná by aspiroval na nejlepšího hráče celého šampionátu. Pro zlatou medaili si nakonec došel o berlích. A jako první ze všech Italů. Než se zranil, organizátoři mu na turnaji naměřili maximální rychlost běhu 33,8 km/h. Nejvíce ze všech hráčů na turnaji.

Záložník: Raheem Sterling (Anglie)

Skvělý mrštný fotbalista, ale také kontroverzní postava uplynulého Eura. Po základní skupině byl se dvěma brankami jediným střelcem Anglie, a i když v play-off už žádnou další trefu nepřidal, společně s pevnou obranou a útočníkem Harrym Kanem byl hlavní postavou nakonec stříbrného celku.

Spíše než jeho skvělý driblink si bude fotbalová veřejnost pamatovat kontroverzní a podle mnohých odborníků nafilmovaný pád, po kterém rozhodl z penalty Kane semifinále s Dánskem. Také ve finále „to párkrát zkoušel“, ale rozhodčí Björn Kuipers mu na teatrální pády neskočil. Přesto se šestadvacetiletý hráč Manchesteru City dostal do našeho výběru. Anglie by bez něj ve finále prostě nebyla.

Záložník: Jorginho (Itálie)

V jedné sezoně vyhrál jak Ligu mistrů s londýnskou Chelsea, tak Euro s Itálií. Střední defenzivní záložník vynikal celý turnaj v takzvané „černé práci“ a díky spolupráci se stopery Bonuccim a Chiellinim se hráči soupeře prodírali k italské brance obtížně.

V Chelsea ale neměl vždy pozici v základní sestavě jistou, protože na stejném postu jako devětadvacetiletý záložník hraje i „nezničitelný“ Francouz N'Golo Kanté. Škraloupem na jeho výkonu je snad jen neproměněná penalta ve finále. Ale když Italové vyhráli, i tento nezdar jindy spolehlivého exekutora penalt je zapomenutý. Na Euru naběhal téměř 90 kilometrů.

Záložník: Declan Rice (Anglie)

Pro české fanoušky je známý hlavně jako spoluhráč Tomáše Součka z anglického West Hamu. Ve 22 letech byl ale Rice důležitou součástí anglické defenzivy, která až do semifinále ani jednou neinkasovala. Díky svým výkonům nejen na Euru se ještě dostane do hledáčku evropských velkoklubů. Už během sezony projevily zájem Chelsea nebo Manchester City.

Záložník: Federico Chiesa (Itálie)

Před turnajem zažil průlomovou sezonu. Po přestupu do Juventusu se prosadil vedle Cristiana Ronalda a nastoupil do 30 ligových utkání Serie A, v nichž vstřelil osm branek. I díky tomu se stal důležitým členem italské reprezentace. A důvěru splatil náramně. Hlavně ve vyřazovacích bojích táhl italskou ofenzivu. Gólově se prosadil v osmifinále i semifinále a ve finále patřil k nejaktivnějším můžům na hřišti.

Nesmíme zapomenout, že do turnaje nastoupil v pozici náhradníka. Do základní sestavy se sice dostal už ve skupině, jenže proti Walesu měli už Italové postup jistý a trenér Mancicni nechal své opory odpočívat. Ještě v osmifinále naskočil až v 84. minutě, od té doby byl ale stavebním kamenem italské ofenzivy. Jeho jméno vám může být povědomé: Fotbalistův otec Enrico Chiesa vstřelil gól českému týmu na Euru 1996.

Útočník: Patrik Schick (Česko)

Jelikož za útočníka mluví čísla, nemohli jsme se rozhodnout jinak, než do nejlepší sestavy usadit českého střelce Patrika Schicka. Pětadvacetiletý člen Bayeru Leverkusen uchvátil Evropu už při prvním zápase, když překonal skotského brankáře Marshalla téměř z poloviny hřiště.

Shick se následně trefil i proti Chorvatsku, zpečetil postup přes Nizozemsko v osmifinále a ve čtvrtfinále vykřesal naději proti Dánsku. Celkem se rodák z Prahy trefil pětkrát a o korunu krále střelců celého Eura ho připravila jedna asistence.

Útočník: Cristiano Ronaldo (Portugalsko)

I když obhájci titulu z Portugalska vypadli už v osmifinále s Belgií, Ronaldo stihl za čtyři zápasy nastřádat pět branek a díky jedné asistenci navíc převzal trofej pro nejlepšího střelce turnaje. Ronaldo se navíc stal nejlepším kanonýrem v historii Eura a trefil se na pěti šampionátech po sobě.

Ve 36 letech byl pro někoho možná až překvapivě hlavním tahounem Portugalska. Vedle dalších hvězd Bruna Fernandese nebo Joaoa Félixe byl téměř jediným, který se na šampionátu „potkal s formou“. I přes brzký konec na Euru ale nemůže legenda evropského i světového fotbalu v našem výběru chybět.

Tagy:
Anglie Itálie CNN Prima NEWS EURO 2020 Cristiano Ronaldo Patrik Schick finále fotbal čtvrtfinále sport osmifinále Declan Rice Giorgio Chiellini Gianluigi Donnarumma EURO 2021 Raheem Sterling sestava Jorginho Joakim Mæhle Leonardo Bonucci Federico Chiesa Leonardo Spinazzola Mistrovství Evropy ve fotbale