Švihlíková: Ekonomické priority vlády neleží v Česku. Testuje, co lidé vydrží

Ekonomka Ilona Švihlíková

K věci (213)

Vláda nedostatečně hodnotí ekonomickou situaci země a její priority neleží v Česku. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní Fialův kabinet svým mlžením ohledně státního rozpočtu na příští rok testuje, co lidé vydrží, a poštvává jednotlivé skupiny proti sobě.

Jednotlivé vládní rezorty v současné době vyjednávají o státním rozpočtu na příští rok. Podle Švihlíkové však veřejnosti chybí základní rámec, podle kterého by šlo poznat, kam vláda chce ekonomiku směřovat. „Tápeme ve tmě. Nějaký ministr nadhodí nějakou cifru, nevíme, kde ji vzal, ani co za ní stojí. My, jako občané, ani sociální partneři, na kterých záleží sociální smír, nemáme žádné informace, a to je prostě špatně,“ řekla Švihlíková.

ČTĚTE TAKÉ: Krize v sociálních službách. Odbory hrozí stávkou, žádají zvýšení platů. Jurečka to odmítá

Netransparentní proces tvorby rozpočtu podle Švihlíkové vládě umožňuje poštvávat jednotlivé skupiny proti sobě. „Neexistují žádné rámce a očekávání. Vláda pak může říct, že například zemědělcům nemůže nic dát, protože to slíbila někomu jinému. Takhle si i zachovává určitou moc,“ sdělila Švihlíková, podle níž vláda nyní testuje, co lidé a jednotlivé skupiny vydrží.

Odbory sice vyhlásily stávkovou pohotovost, ale vzhledem k tomu, že protestní kultura v Česku je velmi slabá, považuje Švihlíková její výsledky za krajně nejisté. „Češi, na rozdíl třeba od Francouzů, toho vydrží opravdu hodně. Nenapadá mě země, kde by pracovníci rozpočtové sféry vydrželi, že jim šly platy o dvacet procent dolů.

Vláda výši schodku státního rozpočtu hájí tím, že se jí podařilo nastartovat investice do infrastruktury a energetiky. Podle Švihlíkové však investiční rozpočet není nijak velký a nemá jednotnou linii. „Tomu, že se začalo mluvit o výstavbě jaderné elektrárny, kterou možná za 15 let postaví Korejci, bych neříkala nastartování investiční aktivity. Nejlepší lék na státní dluh je růst ekonomiky. To se ale bohužel neděje. Při nejlepším tady vidíme nějakou stagnaci,“ dodala Švihlíková.

Resort financí kritiku odmítá

Ministerstvo financí nesouhlasí s kritikou, která míří na netransparentní projednávání rozpočtu. Podle něj bude veřejnost s parametry státních výdajů a příjmů seznámena na konci srpna.

„Ministerstvo financí v této technické fázi nezveřejňuje detaily z přípravy státního rozpočtu. Na konci srpna bude ze strany ministerstva zveřejněn finální návrh rozpočtu na rok 2025 pro jednání vlády a do konce září i konečný, vládou schválený návrh určený pro projednání Poslaneckou sněmovnou. Aktuálně k přípravě rozpočtu na rok 2025 probíhají jednání, jejichž průběh nebudeme komentovat,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

Tagy: