CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Svítící boty pro tanečnice v lockdownu nikdo nekupoval, ale o světelné efekty je zájem

  • Téma: Komerční sdělení
  • Vít Chalupa
  • Komerční sdělení
  • 13. února 2022 08:02

Všechno zlé, je k něčemu dobré, praví české přísloví. To špatné je pandemie koronaviru, to dobré, že velmi rychle vznikla společnost Tangle, která přichází s unikátním systémem a užití světla a osvětlení.

„Nespokojili jsme se s ‚hloupým‘ osvětlením,“ popisuje vznik projektu Anna Veselá, spoluzakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Tangle, která při něm využila zkušeností z mezinárodního programu Huawei European Leadership Academy.

Začali svítícími botami pro pole tanečnice, ale protože ty neměl v době lockdownů, zavřených klubů a diskoték kdo kupovat, tak se rychle přeorientovali na bezdrátové ovládání světla pomoci aplikace v mobilním telefonu. Navíc se ve svých instalacích zaměřují na všechny, kdo pracují se světlem.

Anna Veselá (22 let)

Spoluzakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Tangle.
Narodila se v Ústí nad Orlicí, vyrůstala v České Třebové, absolvovala Slovanské gymnázium v Olomouci, studovala marketingovou komunikaci a PR na pražské Karlově univerzitě.
Mezi své koníčky řadí běh, plavání, klasickou literaturu, kočku Koblihu, poznávání a učení se nových věcí a technologií, od programování, přes pájení drátků a 3D tisk, až po soustružení.
Je svobodná a bezdětná.

Usínáte nebo spíte při rozsvíceném světle?
Přestože je světlo alfou a omegou naší činnosti, za poslední rok si dávám pozor, abych ho měla před spánkem co nejméně. Hodně mi v tom pomohla kniha Proč spíme od Marka Ronsona. Od té doby, co jsem ji četla, se snažím minimalizovat kontakt s modrým světlem před spaním. V ložnici si přisvětluji pouze slabou září z naší vlastní chytré lampy Nara v teplých barvách a na displeji telefonu si přes klávesovou zkratku zapínám červený filtr.

Víte, že to není správně? Že by si člověk měl aspoň v noci odpočinout od světla?
Právě že vím. (smích)

Proč vlastně „světelný byznys“? Jak jste na to přišli?
Když jsme se čtyři roky zpátky potkali s mým nynějším parťákem Matějem Suchánkem, on měl blízko k technologiím a robotice a já jsem tíhla spíše ke komunikaci, umění a převádění myšlenek v realitu. Hodně jsme si rozuměli z hlediska životních hodnot, proto jsme hledali projekt, který by spojil naše zájmy a silné stránky. Vyšlo z toho právě světlo. Je to nástroj, se kterým jde tvořit, ale zároveň je potřeba technologie, abyste ho dokázali zkrotit.

Měla jste před tím se světlem nějaké zkušenosti?
Matěj měl už předtím pár zkušeností s tvorbou světelných rekvizit pro taneční skupinu.

S čím jste začínali a jak pokračujete?
Na začátku všeho nám do klína spadl projekt, jehož cílem bylo vytvořit interaktivní světelné boty pro pole dance tanečnice. To byla úplně první věc, na které jsme společně začali pracovat. A věděli jsme, že nebude poslední. Když jsme po ročním vývoji uváděli boty na trh, byl květen 2020, tedy pandemie koronaviru a všechny pole dance studia a noční kluby byly zavřené. Boty neměl kdo koupit.

Na začátku všeho nám do klína spadl projekt, jehož cílem bylo vytvořit interaktivní světelné boty pro pole dance tanečnice. Když jsme po ročním vývoji uváděli boty na trh, byly všechny pole dance studia a noční kluby zavřené. Boty neměl kdo koupit.

Jak jste se z toho dostali?
Oslovili jsme mnoho tanečních skupin a performerů, kteří by o boty mohli mít zájem, abychom zjistili, kam dál. Ze všech schůzek vyšel jasný závěr: Nezajímají je boty, ale systém, co je ovládá.

Co to znamenalo pro vás?
Při designu bot jsme totiž přišli na jeden zásadní problém. Pokud chceme, aby synchronizovaně reagovaly například na kroky nebo hudbu, musí být bezdrátově propojené. Všechny dostupné systémy ale ke svému fungování potřebují počítač, který by je ovládal. A to v podmínkách studia ani klubu nebylo možné. Proto jsme začali vyvíjet svůj vlastní systém nezávislý na počítači. Boty se tak mohou „domlouvat“ mezi sebou na přímo. Díky validaci jsme pochopili, že „to je to ono“, co má potenciál uspět na trhu, a přesunuli jsme tak všechny kapacity do vývoje systému s novým názvem Tangle.

Takže je zájem o Tangle a vaše další výrobky, systémy a vše okolo?
Musím obrazně zaťukat, že jsme se zatím nezastavili. Přicházíme s úplně novým přístupem, jak lze světlo ovládat. A díky tomu, že si hardware, firmware i software z části vyvíjíme sami, dokážeme být opravdu hodně flexibilní a poradit si i s výzvami, které jiné firmy s externími nástroji vyřešit nezvládnou. Samozřejmě na začátku jsme nebyli příliš efektivní, na každé zakázce jsme se hrozně nadřeli. Jednou potřebujete algoritmus na převod hry na piano do hudby, podruhé zase vstupujete do rozdělaného projektu, kam musíte své řešení na míru napasovat. S každou takovou zakázkou je ale celý systém o kousek robustnější a práce s ním tak jednodušší.

Kdo jsou vaši zákazníci a co všechno jim dokážete nabídnout?
Zjednodušeně každý, kdo pracuje se světlem. Kdybych to ale měla rozebrat do detailů, momentálně se zaměřujeme na čtyři směry a s tím i čtyři druhy zákazníků. První a druhý směr je implementace našich mikrokontrolerů do produktů a projektů firem, a to jednorázově i dlouhodobě. Třetí směr, s nímž začínáme, je pronájem světelných tyčí pro akce, natáčení nebo focení. Posledním segment představuje prodej naší chytré lampy Nara. Jedná se zatím o jediný produkt určený pro koncové zákazníky a je možné si ho koupit na našem e-shopu. Jinak fungujeme převážně jako služba. Cílem ale je vytvořit z Tanglu škálovatelný produkt.

Přicházíme s úplně novým přístupem, jak lze světlo ovládat. A díky tomu, že si hardware, firmware i software z části vyvíjíme sami, dokážeme být opravdu hodně flexibilní a poradit si i s výzvami, které jiné firmy s externími nástroji vyřešit nezvládnou.

Co si pod tím představit?
Nabízíme nižší náklady na infrastrukturu, spolehlivé bezdrátové propojení mezi jednotlivými světly, možnost vývoje funkcí na míru a především větší plynulost mezi světelnými efekty, což přináší lepší vizuální výsledek. Stojí před námi velká výzva se slibným potenciálem, jak naučit architekty a designéry navrhovat klientská řešení se všemi možnostmi, které Tangle nabízí.

Jak byste odvětila těm, kteří by vám tvrdili, že to, co děláte, je zbytečné? K ničemu.
Že děkujeme za názor a posíláme klíčenku. (smích) Samozřejmě že konstruktivní diskusi jsem vždy otevřena. Ale pokud ten názor není ničím podložený, asi není třeba odpovídat.

Jak do vašeho podnikání zasáhla pandemie koronaviru?
Paradoxně nám pomohla. Tenkrát jsme byli úplně na začátku a díky uzavření škol jsme se mohli na pět týdnů „zabarikádovat“ v jednom bytě, založit firmu, najít partnery v Americe, vytvořit e-shop, dokončit vývoj a spustit prodej. A i potom, co jsme se z výroby svítících bot přesunuli k vývoji Tanglu, nám pandemie dala čas a prostor si každý krok potvrdit. Zákazníci na nás nespěchali, protože i jejich byznys stál.

Očekáváte, že pokud v Česku pandemii překonáme a život se začne vracet do normálu z roku 2019, tak bude o vaši činnost větší zájem?
Někde určitě ano. Například kulturní oblasti má Tangle co předat, ale bohužel se jedná o jeden ze segmentů, který vedle gastra utrpěl nejvíc.

Máte nějaký sen, čeho byste chtěli dosáhnout? Třeba nasvítit Pražský hrad?
Mým snem je přijít k instalaci nebo dostat do rukou produkt, o kterém jsem nikdy předtím neslyšela, a posléze zjistit, že funguje díky Tanglu. Aby lidé tvořili spektakulární věci díky něčemu, co jsme vytvořili, a vůbec nás k tomu nepotřebovali. Kdyby ta otázka padla v našem týmu, kolegové by rádi viděli Tangle v autech, domácnostech nebo třeba na atletických stadionech. Tohle všechno jsou sny, které Tangle může splnit.

Ženský element v IT vnímám jako nezbytnou věc. Nejsou za tím primárně důvody, že já sama jsem žena nebo že bychom měli mít rovné příležitosti. I když je to pravda.

Jak důležitý je podle vás ženský element v dosud většinovém mužském IT světě?
Vnímám ho jako nezbytnou věc. Nejsou za tím primárně důvody, že já sama jsem žena nebo že bychom měli mít rovné příležitosti. I když je to pravda. Zkrátka věřím, že diverzita má obrovský byznysový potenciál. Ženy i muži mají na spoustu věcí jiný pohled. Pokud produkty a služby vyvíjí pouze mužské týmy „mužskou logikou“, pro ženy není ideální s nimi pracovat. A ženy tvoří polovinu celého trhu. Z toho logicky vyplývá, že pokud na vývoji pracují smíšené týmy, zvyšuje se tím obchodní možnosti.

Co by napomohlo většímu průlomu žen v IT?
Motivace, podpora, příležitosti. V Česku bych vypíchla organizaci Czechitas, jejich činnost k většímu průlomu žen v IT rozhodně pomáhá. Celkově jde ale komplexní problém, který začíná už ve vzdělávacím systému a končí u přístupu zaměstnavatelů. Mně osobně přinesla nový pohled na věc účast na Summer School od European Leadership Academy od společnosti Huawei v Lisabonu, které jsem se měla možnost zúčastnit za Českou republiku. Potkala jsem tam dalších 26 talentovaných mladých žen, které mají blízko k technologiím. Troufám si říct, že jsme si všechny uvědomily, jaký vliv na člověka má podpora komunity a lidé kolem, když mu ukazují, že „může cokoliv“. Mám radost, že se tento koncept osvědčil, bude se nadále rozvíjet a i další dívky z celé EU získají stejnou příležitost něco takového zažít. Nejen prostřednictvím Summer a Winter School, ale také v rámci mezinárodní komunity, která kolem této iniciativy vzniká.

Tagy: