Děsivé snímky zachycují realitu slovenské psychiatrie. Špína, zmizelé oblečení a ignorace

Autentické fotografie z bratislavské Nemocnice sv. Cyrila a Metoděje pobouřily Slovensko. Zachytily realitu tamní psychiatrie. Záběry znečištěných toalet i špinavého a nepřevlečeného povlečení pacientů nyní kolují po sociálních sítích. Diskuse, která se pod snímky strhla, rozdělila lidi na dva tábory. Nemocnice celou situaci kontruje.

„Kolegyně v této nemocnici měla mámu, o kterou se musela chodit starat sama, protože nikdo neměl zájem. Každý den ji osprchovala, dala čisté věci. Když druhý den přišla, máma byla nahá. Nikdo neví, kde měla věci. Když se ozvala, lékaři ji odvětili, co se stará. Prý mají i jiné povinnosti než pečovat o pacienty,“ popsala děsivou zkušenost žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Příběh zveřejnila slovenská facebooková stránka Nekrmte nás odpadem. Pod příspěvkem se okamžitě strhla vášnivá debata. „Neskutečné! Nikdo nevíme, jak a kde skončíme. Každý by si to měl uvědomit. Velmi smutné. Já bych je tam asi profackovala,“ zkritizovala přístup nemocnice uživatelka na sociálních sítích. Někteří tak radí poslat na ošetřovatele hygienu.

„No to jsme dopadli. Takhle se léčí duševně nemocní? Po takovém pobytu v nemocnici na tom bude ještě hůř, než když tam šel. Nejen on, ale i jeho příbuzní. Ani zvíře, když je nemocné, nedáte do špinavého doupěte. A to si říkáme homo sapiens,“ doplnila další z uživatelek.

Někteří se ale nemocnice zastávají. „Nejsem zdravotní sestra, ale dovedu si představit, jaké to je pracovat na takovém oddělení. Můj dědeček tam byl na sklonku svého života. Na jednoho pacienta by musela připadat jedna sestra, aby byl ve věcech nějaký pořádek. S duševně nemocným člověkem se pracuje velmi obtížně a existují nejrůznější obtížné diagnózy, u kterých to často ani není možné. Hygiena ani pravidla tam pro ně neplatí kvůli drsným podmínkám. Sestřiček je bohužel málo,“ popsala jedna ze zastánkyň zařízení.

I ona se údajně o svého příbuzného chodila do nemocnice starat. „Tak to prostě na těchto odděleních chodí, zatímco vy otočíte jednoho pacienta, ostatních pět něco udělá. Je pochopitelné, že málokdo tam chce pracovat, a platy rozhodně nejsou motivující. Určitě je třeba se podívat i na druhou stranu,“ dodala uživatelka Facebooku. „Kdo tam nepracoval, ať nekritizuje,“ přidali se další.

Od Vás: Dobry den poprosila by som vas zverejnit anonymne ak by sa dalo. Tak vyzera kazdodenna starostlivost o pacienta...

Posted by Nekŕmte nás odpadom on Wednesday, June 30, 2021

Slovenskému webu Topky.sk Nemocnice sv. Cyrila a Metoděje k fotografiím poskytla vyjádření. „Zdravotnický personál a rovněž vedení Oddělení psychiatrie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoděje jsou otřeseni neetickým způsobem prezentování fotografií, které zkreslují realitu a navíc nepravdivě popisují náročnou práci zdravotníků na psychiatrickém oddělení,“ uvedla Eva Kliská, mluvčí nemocnice v Bratislavě. Zdůraznila také, že každodenní péče o psychiatricky nemocné pacienty je nesmírně náročná a vyžaduje citlivý přístup.

Na otázku, zda měli stížnosti na práci sester a lékařů na daném oddělení, však nemocnice podle webu neodpověděla. Taktéž nesdělila, zda je standardní, že rodinní příslušníci chodí na oddělení o pacienty se starat a sprchovat je. Zároveň neposkytla odpověď na to, kolik ošetřujících připadá na jednoho pacienta.

Počet pacientů na odděleních psychiatrie se zvyšuje i v České republice. S druhou vlnou pandemie totiž přibývá lidí s depresemi a úzkostmi, míní psychiatr a ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl.

Tagy: