Revoluce v gamingu je tady. 5G sítě změní způsob, jakým hrajeme videohry

Mobilní síť nové generace přinese revoluci v gamingu. Už nebude záležet na tom, jak výkonné máme herní vybavení, bude stačit klidně starší mobilní telefon nebo notebook. Podívejte se, jak by taková budoucnost mohla vypadat.

Nová generace herních konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X tak může být tou poslední. Nákup drahých herních PC také ztratí význam. Bude totiž stačit jakákoliv obrazovka připojená k 5G signálu, herní ovladač a předplatné jedné z herních služeb.

Budoucnost, která ještě nenastala

Největším trendem posledního roku je nástup cloudového hraní. V Česku sice zatím v plném režimu běží jen xCloud od Microsoftu a PS Now od Sony, ale výhledově dorazí ještě Google Stadia nebo Amazon Luna. V principu fungují všechny stejně – nabízejí možnost hrát vybrané hry ze vzdálených serverů.

Stačí vytáhnout mobil nebo sednout k televizi, přihlásit se ke svému účtu, vybrat titul z nabídky a bez nutnosti instalace rovnou skočit tam, kde jsme minule skončili. Teoreticky lze hrát tu nejnovější hru v nejlepší grafice na oprýskaném mobilu nebo pět let starém notebooku. Veškerou práci odvede datové centrum.

Bohužel zatím platí, že spíše teoreticky. Limitem je totiž rychlost připojení, jeho stabilita a hlavně zpoždění neboli lag. Každá hráčova akce totiž musí doputovat z jeho ovladače až na server a zpátky na obrazovku. Například testy bojové hry Mortal Kombat 11 ukázaly, že zpoždění v případě hraní na konzoli Xbox One X činilo 78 milisekund. Při hraní přes Google Stadia to bylo 122 milisekund.

Právě u akčních, bojových či sportovních her, kde hráč potřebuje cítit okamžitou odezvu, znamená každý zlomek vteřiny navíc problém. K němu se často přidává kolísání rychlosti – to se projevuje snížením kvality obrazu nebo jeho úplnými výpadky. Aby se ušetřil datový tok, bývá obraz komprimovaný, což se v rychlých či složitých scénách projevuje jeho „rozkostičkováním“. Zážitek opět není srovnatelný s hraním přímo z konzole či herního PC.

Vstupenka do virtuálních světů

Vše vyřeší nástup 5G sítí, které překonají i nejrychlejší pevná domácí připojení současnosti. Pro srovnání – aktuální rychlost stahování v českých mobilních sítích se pohybuje kolem 25 MB/s a zpoždění bývá kolem 90 milisekund, zatímco 5G sítě umožní rychlost až 20 GB/s odezvou jen jedné milisekundy.

Minimální odezvu zajistí tzv. edge computing – herní datová centra budou blíže uživatelům neboli na okraji sítě. Bude hodně záležet na infrastruktuře každého poskytovatele připojení i dané herní služby. Ukazuje to třeba rozsáhlá spolupráce lídra v 5G technologiích Huawei s čínskými herními giganty NetEase a Tencent. Ve vybraných čínských městech už tak mohou hráči okusit, jaké je to hrát nejnovější herní tituly z cloudu se všemi výhodami 5G – tedy třeba podporou ray tracingu a zpožděním, které odpovídá nárokům esportů.

Výhodou nástupu 5G bude i postupný konec datových omezení. Hráč nebude řešit, zda při hraní venku nevyčerpá měsíční datový limit, jelikož už žádné limity nebudou. Dražší tarify bude od levnějších rozlišovat vyšší maximální rychlost či právě nižší garantovaná odezva.

Honza v 5G říši divů

Abychom to všechno převedli do praxe, pojďme si zkusit lehce odvázaný výlet do blízké budoucnosti.

Honza se probudil do víkendového dne roku 2025. Přišla mu notifikace, že pět jeho kamarádů už hraje nové Elders Scrolls Online 2. Díky hraní v cloudu se v jednom virtuálním světě mohou pohybovat tisíce hráčů, takže není problém se hned připojit do stejné hry – trvá to několik vteřin, nic se lokálně nenahrává a herní server je mimořádně rychlý.

Začíná v posteli na mobilu s připojeným herním ovladačem, pak při přípravě snídaně jen sleduje, jak si vede zbytek jeho družiny. Jednoduchým ťuknutím vše plynule přepne na televizi a připojí se zpátky do hry. Aby se více ponořil do fantastického světa, rozhodne se dát si chvilku ve virtuální realitě – nasazená helma snímá i jeho mimiku a přenáší ji přímo na herní postavu. Na chvilku se všichni zastavují ve virtuální krčmě, klábosí u jednoho stolu a rozhodnou se, že si odskočí na závodnickou výzvu.

Tři z kamarádů se během vteřiny přepínají na Honzovu uloženou pozici z posledních dvou kol formulového závodu, ve kterém nakonec skončil pátý. Jednomu z nich se podaří parádním předjížděcím manévrem před cílovou rovinkou protáhnout před soupeře a zvítězit. Ostatní nezvládli konec závodu tak dobře, ale pořád lépe než Honza.

Jemu však za chvilku zavolá trenér, který je momentálně v Americe. Nasazuje AR brýle, navléká chytrý fitness oblek vybavený čidly a vyráží do parku. Absolvuje kruhový trénink. Trenér, také vybavený AR brýlemi a oblekem, vidí skrze brýle jeho techniku a může mu ukázat, jak cviky správně provést. Jsou od sebe tisíce kilometrů, ale skrze brýle jako by cvičili vedle sebe. Jde mu to dnes skvěle, získává stříbrný odznak, který hned sdílí do skupiny kamarádů s poznámkou, ať taky koukají pohnout zadkem.

Ano, tak by měla vypadat blízká budoucnost hraní v éře 5G!

Tagy: