Tání ledovců a úbytek pralesů. Snímky NASA odhalily fatální proměny našeho světa

Kde ještě před lety byla jezera, jsou dnes vyprahlé jámy. Lidé pokračují v devastaci pralesů, globální oteplování zase způsobuje překotné tání masivních ledovců. Jak se během několika málo let dokázala proměnit Země, dokumentují nově zveřejněné snímky americké agentury NASA. Ne všude se naštěstí krajina za posledních pár let měnila k horšímu.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil obsáhlou galerii čítající několik stovek fotografií, které zachycují proměnu určitého místa na planetě na časové ose. Z fotografií je tak například patrné, jak kvapně odtávají ledovce Grónska, kde Zemi ovlivňují záplavy, jak z vesmíru vypadá erupce vulkánu či kde za pár let vznikly obrovské aglomerace a umělé ostrovy.

Na kompletaci snímků pracovala NASA divize, která se zabývá globální klimatickou změnou a zpracovává projekt s názvem Images of Change (Obrazy změny).

Zvláštní pozornost se dostala snímkům, které odhalily fatální úbytek ledu, což dosvědčuje globální oteplování. „Když se podíváme například na Arktidu a rychlost, s jakou tam odtává led, je velmi pravděpodobné, že tamní letní mořský led úplně nadobro zmizí ještě v tomto století,“ upozornil pro list Daily Mail vědec Joey Comiso z NASA. Rychlost tání ledu je za poslední roky dobře patrná také na Aljašce.

NASA v galerii porovnává stejná místa klidně i s odstupem několika desítek let. Jak je z fotografií patrné, příroda se za uplynulé století změnila k nepoznání.

Na výběr těch nejlepších snímků se podívejte v naší galerii.

Tagy: