Pohnutá minulost Klánovického lesa: Byl domovem lapků, posloužil i jako úkryt zločinců

Klánovický les zaznamenal vraždu již v roce 2014.

Klánovický les přitahuje vrahy

Klánovický les, ve kterém se v pátek stala dvojnásobná vražda, se vyznačuje nechvalnou minulostí. Trasy vedoucí zalesněnou oblastí byly napříč staletími častým cílem lapků a násilníků. Zdá se, jako by všudypřítomný duch zločinu neopustil místo ani v době moderní kriminalistiky. V roce 2014 tam totiž recidivista Oldřich Konrád nemilosrdně zastřelil hledače pokladů. A přímo mezi stromy a křovinami tohoto lesa se v roce 2005 schovával v úkrytu po tři týdny i vrah David Lubina, který připravil o život televizního střihače Michala Velíška.

Zalesněný prostor provází již od nepaměti neblahá pověst. Vždy byl pod správou panství či království, ale nikdy nebyl výrazně osídlen. I proto se tam dařilo banditům, kteří hojně přepadávali projíždějící vozy či pocestné. Oblast se stala pověstnou kvůli nebezpečí loupežných tlup.

K TÉMATU: Dvojnásobná vražda v Klánovickém lese. Policie potvrdila smrt dítěte, pachatel je na útěku

Problémy s lapky se táhnou až do hluboké minulosti. Již přemyslovský kníže Vladislav II. nechal krátce po korunovaci v roce 1142 vyčistit les od hord loupežníků. Zločinné živly to neodradilo a v místě se dál shromažďovaly a ohrožovaly císařské cesty až do 19. století. V roce 1840 se tam kvůli výstavbě železniční tratě mezi Olomoucí a Prahou vykácelo mnoho stromů. O téměř 40 let později tam podnikatel Václav Klán inicioval vznik lesní obce.

Zlodějská skrýš a detektor kovu

Skoro se zdá, že praktiky loupežníků se vlily do samotné půdy lesa. V roce 2014 si tam 33letý Denis B. původem z Uzbekistánu, který pracoval dříve jako elitní voják, krátil červnové odpoledne hledáním drahých kovů a pokladů s pomocí detektoru kovů. Ocitl se ve špatný čas na špatném místě.

V tu chvíli si totiž šel zkontrolovat svůj lup do lesního úkrytu i mnohokrát trestaný recidivista Oldřich Konrád. Ten již půl roku předtím při útěku z místa krádeže málem zastřelil majitele objektu. Muž, jehož směrem zkušený kriminálník několikrát vystřelil, jako zázrakem přežil, přičemž střela ho zranila jen v oblasti hýždí.

Když Konrád uviděl, jak se kolem jeho ukryté kořisti ochomýtá člověk s detektorem kovů, zpanikařil, vytáhl zbraň a začal střílet. Vzápětí utekl, ale po chvíli se vrátil a oběť svého řádění okradl o mobilní telefon. Těla se zbavil tak, že ho polil benzínem a zapálil. Poté se z Klánovic přestěhoval do Srbska na Berounsku, kam přesunul i svou kořist.

Při vyšetřování konfliktu, kdy Konrád vystřelil po majiteli vykradeného objektu, si vyšetřovatelé spojili případ vraždy s tímto incidentem. Balistická analýza potvrdila shodu. Na podezřelého si vyšetřovatelé počkali v jednom z vytipovaných domů, kde ho zadrželi přímo při činu, kdy se pokusil objekt vyloupit.

U soudu kriminálník přišel s verzí, jež se zásadně lišila od expertízy. Na místě nejdříve hledače pokladů vyzval, aby odešel, ale ten údajně rozpoutal bitku. Konrád se podle svých slov „pouze bránil“. Když zjistil, že Denis B. chroptí, měl ho milosrdně usmrtit třetím výstřelem. Rovněž se hájil tvrzením, že jednal ve zkratu.

Poznatky státního zástupce však byly jasnější. Recidivista si nakonec u soudu vyslechl trest 25 let odnětí svobody. Kriminalisté zároveň odhalili, že měl v lese zakopán více než kilogram zlatých šperků a přes milion korun v hotovosti.

Skrýš v prokletém lese

Klánovický les přitahuje zločince napříč historií. Když David Lubina bez váhání popravil televizního střihače Michala Velíška 13. září 2005 na Karlově náměstí, utekl před spravedlností do této hustě zalesněné oblasti na východním okraji Prahy.

K rozhodnutí, že Velíška zabije, stačilo vrahovi pouze to, že se zastal napadené ženy. Již dříve trestaný Lubina bez jakéhokoliv vyzvání či předchozích výhrůžek střelil televizního střihače do břicha. Po činu se ukrýval v bunkru, který si během útěku před policisty vybudoval v lese s pohnutou minulostí. Po třech týdnech ho ale opustil a policisté ho vzápětí zadrželi.

U soudu se Lubina, který do té doby strávil za mřížemi 8,5 roku za loupež, mimo jiné hájil tím, že byl velmi opilý. Svou vinu také sváděl na špatné rodinné zázemí. Před soudním senátem o sobě často mluvil jako o „grázlovi“, kterého otec trestal každý den.

Recidivista byl již dříve zadržený kvůli tomu, že ohrožoval lidi střelnou zbraní. Vzhledem k chladnokrevnosti celého aktu volali mnozí po doživotním trestu. Lubina si však 22. listopadu 2006 vyslechl verdikt 25 let vězení. Na počest Velíškova hrdinného činu se dodnes uděluje Cena Michala Velíška, která oceňuje mimořádnou občanskou odvahu v situacích, kdy je lidský život v ohrožení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo zavraždil muže a dítě v Klánovicích? Expert radí nechodit do lesa a popisuje vyšetřování

Tagy:
Krimi zprávy historie les vražda trasa krimi Klánovice Praha úkryt Klánovický les Václav Klán loupežník Michal Velíšek David Lubina Oldřich Konrád