Teror v Kanadě. Muži na různých místech provincie ubodali nejméně 10 lidí, policii unikají

Kanadská policie pátrá po Damienu Sandersonovi a Mylesu Sandersonovi v souvislosti s nejméně 10 vraždami napříč provincií Saskatchewan.

Při útocích v Kanadě zemřelo 10 lidí

V kanadské provincii Saskatchewan při sérii útoků bodnou zbraní zemřelo nejméně deset lidí, 15 osob je zraněných. Informovala o tom agentura AP. Policie pátrá po dvou podezřelých, kteří jsou na útěku. Podle ní jsou ozbrojení a nebezpeční.

Velitelka Královské kanadské jízdní policie (RCMP) v provincii Saskatchewan Rhonda Blackmoreová na nedělní tiskové konferenci uvedla, že mrtví a zranění se našli celkem na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon. Podle ní útočníci na některé lidi cílili záměrně, jiní se zřejmě stali náhodnými oběťmi. Motiv útoku zatím není znám.

„To, co se v naší provincii dnes stalo, je hrůzostrašné,“ řekla Blackmoreová, podle které jsou mrtví ve vesnici Weldon a v blízké rezervaci.

„Podezřelí jsou na útěku, rozhodli jsme o rozšíření varování i na (provincie) Manitobu a Albertu,“ uvedla policie v prohlášení. Varovala zejména obyvatele měst, kde se podle svědků útočníci pohybovali. Jedním z nich je i metropole provincie Saskatchewan Regina.

„Pokud jste v oblasti Reginy, buďte opatrní a myslete na případný úkryt. Neopouštějte bezpečná místa. Nepřibližujte se k podezřelým osobám. Neberte stopaře,“ uvedla policie na Twitteru. Zveřejnila i fotografie podezřelých. Jedná se o 31letého Damiena Sandersona a 30letého Mylese Sandersona. Není jasné, zda jde o příbuzné.

Zdravotní úřad v Saskatchewanu sdělil, že zraněné po ohlášení prvních obětí v neděli ráno místního času (odpoledne SELČ) přijalo několik nemocnic. Pro některé letěly vrtulníky.

„Dnešní útoky v Saskatchewanu jsou strašlivé a srdcervoucí. Myslím na ty, kteří přišli o své blízké, i na zraněné,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau. „Neexistují slova, kterými by se dala popsat bolest a ztráta, již způsobilo toto nesmyslné násilí,“ napsal na Twitteru guvernér provincie Saskatchewan Scott Moe.

Tagy:
policie útok Kanada vražda Twitter nůž ubodání pátrání Justin Trudeau Manitoba Alberta Saskatchewan Saskatoon Královská kanadská jízdní policie Weldon