Žhář jednal sám, ruskou stopu nelze vyloučit. Fiala a Rakušan sdíleli detaily sabotáže v Praze

Petr Fiala ve Sněmovně

Útok mohlo organizovat Rusko

Žhář z Kolumbie, který se měl snažit zapálit pražské autobusy, jednal sám a nemá v České republice žádné komplice. Ruská stopa ale nelze vyloučit, stejně jako zapojení tajných služeb z Moskvy, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v Poslanecké sněmovně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rovněž popsal detaily, jak se policistům podařilo pachatele zadržet a proč následně o víkendu aktivoval nejvyšší stupeň pohotovosti. Podle Deníku N měl žhář obviněný z terorismu přislíbené peníze za sabotáž.

„Šetřením policejních orgánů byla brzy získána fotografie a zjištěna totožnost podezřelého, kterým byl 26letý cizinec. V sobotu 8. června v ranních hodinách byl zadržen, a to i díky pomoci veřejnosti, které bych chtěl za tuto podporu ještě jednou poděkovat. Hned následující den – v neděli 9. června – byl tento muž obviněn z trestného činu teroristického útoku,“ sdělil před zákonodárci premiér Fiala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský starosta, který kolaboroval s Rusy, měl podlehnout atentátu. Moskva to popírá

Poznamenal, že nyní je velmi intenzivně prověřována varianta, že do útoku byly zapojeny ruské tajné služby, jako tomu bylo při sabotážích spojených s dalšími požáry v Evropě, například ve Varšavě. „Na základě toho všeho byla přijata opatření už během sobotního večera ve vztahu k infrastruktuře a místům s vysokou koncentrací osob, zejména na území hlavního města Prahy,“ doplnil na konto policejních manévrů během uplynulého víkendu.

Zdůraznil, že českým občanům bezprostředně nic nehrozí. Zpravodajské služby ale celou situaci monitorují i ve spolupráci se zahraničními kolegy. „Ukazuje se – a ta pravděpodobnost je bohužel velmi vysoká – že ruské hybridní útoky na evropské země se už netýkají jenom ovlivňování veřejného mínění a útoků na IT infrastrukturu, ale už i fyzických objektů. Ostatně něco takového se nestalo v České republice poprvé,“ konstatoval předseda vlády.

O další detaily žhářského útoku na pražském Klíčově se podělil ministr vnitra Vít Rakušan. Zprvu se podle jeho slov zdálo, že to byl pokus vandala, později se ovšem ukázalo, že je situace vážnější. „Ten člověk jednal sám, neměl žádné spojence, neměl žádné komplice. Obecně mohu říct, že pachatel spolupracoval. To znamená, že nějaké závěry a domněnky byl ochoten i potvrdit,“ dodal.

Policii se mělo podařit velmi rychle zmapovat žhářův pohyb a potvrdit místo pobytu. Poté, co byl cizinec z Kolumbie zadržen, vyšetřovatelé s využitím dat z jeho mobilního telefonu získali další klíčové informace. Ty nakonec vedly k preventivním víkendovým opatřením. Zvýšená obezřetnost ovšem začala už během hokejového mistrovství světa.

„Hlídky na exponovaných místech jsou vybaveny lepšími zbraněmi a balistickou ochranou. Ve stand-by režimu je 24 hodin denně letecká služba Policie České republiky, která může být aktivována do několika sekund. Více jsou kontrolovány například kamiony při jejich směřování do centra našich měst. Těch opatření je celá řada, včetně lepší ochrany objektů a kritické infrastruktury. To vše běží průběžně. Tato opatření nemohou skončit, protože v souvislosti s Eurem bude Česko pro mnoho fanoušků mířících na mistrovství Evropy ve fotbale tranzitní zemí,“ doplnil Rakušan.

Deník N uvedl, že cizinec měl pobývat v Česku pouhých pět dní. Za žhářský útok mu anonym z Ruska slíbil desítky tisíc korun. Další indicie, která naznačuje souvislost s ruskými sabotážními aktivitami, je i pachatelovo působení v několika telegramových kanálech, kde diskutoval s dalšími uživateli o žhářských útocích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie chybovala ve Feriho kauze, tvrdí Ústavní soud. Předčasně odložila případ jedné ze žen.

Tagy: