Zlepšení Zemanova zdraví nás těší. Neztrácejme čas, koalice jsou připraveny, řekl Gazdík

Petr Gazdík

Prezident Miloš Zeman promluvil poprvé od doby, kdy byl v říjnu hospitalizován, a politici mu zjevné zlepšení zdravotního stavu napříč spektrem přejí. Podporu mu ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i poslanec STAN Petr Gazdík. Věří, že vláda vznikne co nejdříve. Podle senátora Romana Krause je nyní jakákoliv diskuse o aktivaci článku 66, který umožňuje zbavit hlavu státu pravomocí, nerelevantní.

„Směřovalo to k tomu už nějaký pátek, jsem rád, že se zdravotní stav prezidenta zlepšil a že je schopen vykonávat úřad, jmenovat novou vládu a plnit ústavní povinnost. Věřím, že vláda vznikne co nejdříve,“ reagoval na páteční rozhovor prezidenta poslanec STANu Petr Gazdík.

Předpokládá, že ve středu příštího týdne bude ustavena Sněmovna, současná vláda podá demisi a následně bude záležet už jen na Zemanovi, který den bude jmenován lídr ODS Petr Fiala premiérem.

„Koalice je na jmenování připravena jak personálně, koaličně, tak schvalováním ve svých orgánech. Situace Česka je vážná, je tu další vlna covidu, energetická krize, ČNB zvyšuje úroky, není času na zbyt,“ dodal Gazdík.

Kancléř Hradu Vratislav Mynář zároveň informoval, že Zeman chce hovořit s lídry dalších stran, které se dostaly do Sněmovny, „sestupně“ podle jejich volebního výsledku. Gazdík prý zatím nemá informace, že by Starosty už Hrad kontaktoval.

Podle lídra KDU-ČSL Mariana Jurečky zatím vše nasvědčuje tomu, že jmenování nové vlády by mohlo být bez problému. „Stav pana prezidenta se výrazně zlepšil, a to je pozitivní. Přeju mu, ať se nadále zlepšuje. Zároveň si z toho odnáším, že pan prezident bude chtít jmenovat (novou vládu) rychle a nabyl jsem dojem, že chce postupovat v souladu s ústavou a respektovat výsledek voleb a jmenovat premiérem Petra Fialu,“ vyjádřil se k pátečnímu rozhovoru prezidenta Zemana lídr KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za zlepšení zdravotního stavu prezidenta je rád i předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS). „Musím říct, že jakákoli diskuze o článku 66 je nerelevantní, protože zdravotní stav je takový, že Zeman může vykonávat svou funkci a je zbytečné spekulovat,“ reagoval Kraus.

Na druhou stranu hájil jednání předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který požádal o zprávu ohledně zdravotního stavu prezidenta. „Je to normální ústavní postup, ať už jde o kohokoli. Musí se jednat, aby se zachovala funkce státu. Pan Vystrčil byl obezřetný, volil citlivě slova, aby to nevypadalo, že se snažíme prezidenta vyšachovat,“ dodal senátor.

Neobává se proto ani případné pomsty pana prezidenta Zemana. „V politice se řeknou tvrdá slova na všechny strany ale není to v osobní rovině a nemyslím, že by k tomu došlo. Rozhodně se nám prezident nebude mstít, protože není důvod,“ dodal Kraus s tím, že Zeman je zdatný politik.

Kritika vládních koalic

Předseda SPD Tomio Okamura je rád, že se Zeman může postupně vrátit do práce. „Co se týče návratu do práce, hodnotím to z toho, že se chce postupně sejít se všemi zástupci parlamentních stran a chce diskutovat s premiérem Babišem a Petrem Fialou. Doufám, že rekonvalescence bude probíhat dobře,“ zdůraznil Okamura.

Šéf SPD se na druhou stranu pořádně opřel do poslanců a senátorů koalic Spolu a Pirátů se STAN. „Ti, kteří neustálé volali po odebrání pravomocí prezidenta, v tuto chvíli rozhodně pravdu neměli, diskuze na toto téma je čistě spekulativní a pan prezident může vykonávat své ústavní pravomoci,“ dodal Okamura.

V tomto ohledu však existuje podle senátora Pavla Fishera řadu nezodpovězených otázek. „Konzilium sděluje, že není schopen naplno vykonávat své pravomoci a povinnosti. Nechám se ještě rád dopodrobna informovat. Jsem rád, že se pan prezident cítí dobře, ale z hlediska funkce hlavy státu to je málo. Potřebujeme prezidenta, který se orientuje a umí se rozhodovat,“ uvedl Fischer.

Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici léčí už téměř měsíc, v pátek pak poskytl první rozhovot od jeho hospitalizace. Chystám se jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem, nechutná mi jíst a z postoje některých politiků jsem zklamán. To všechno zaznělo z úst prezidenta Miloše Zemana v prvním rozhovoru od doby, kdy byl v říjnu hospitalizován. Odpovědi poskytl rádiu Frekvence 1 a celý přepis rozhovoru si můžete přečíst zde.

Tagy: